Pogledajte nagrađene fotografije turističkih destinacija Balkana

Radiosarajevo.ba
Pogledajte nagrađene fotografije turističkih destinacija Balkana
/ Snimak dronom: Dado Ruvić
Ljepote Balkana prikazane kroz fotografije, video i dron snimke turista iz cijelog svijeta, tema su takmičenja koje je upravo završeno a pobjednici proglašeni.

Ovo jedinstveno takmičenje pod nazivom Balkanvibe Autmn/Winter Multimedia Contest 2016  u organizaciji regionalne Balkanvibe turističke platforme održano je prvi put na prostoru Balkana, s ciljem da se prikažu turističke ljepote i potencijali kroz objektive domaćih i stranih turista koji su boravili u jednoj od navedenih destinacija.

Prvi put, takmičari su imali priliku da prikažu svoje iskustvo prilikom putovanja širom Balkana, te da učestvuju sa jedinstvenim multimedijalnim sadržajem u tri kategorije: fotografija, video i dron snimci.

Kroz pristiglih 430 prijava, prikazane su ljepote i turističke atrakcije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije.

Značaj pomenutog takmičenja se ogleda u kreiranju pozitivne percepcije i poboljšanju promocije Balkana kao interesantne i poželjne destinacije, prepune prirodnih ljepota i historijskog nasljeđa.

Stručni žiri sačinjen od poznatih fotografa, Jim Marshall – ujedno i glavni urednik na Balkanvibe platformi, Adnan Bubalo i Imrana Kapetanović, je ocijenio pristigli sadržaj iz cijelog regiona i odabrao pobjednike iz svih kategorija.

Prva nagrada u kategoriji fotografija je pripala Mirsadu Mujanoviću za fotografiju pod nazivom “Snowstorm on Vranica”.

Titula najboljeg videa pod nazivom “The First Ascent” je pripala autorima Nikoli Blagojeviću, Ziyah Gafiću i Emiru Džananoviću.

U kategoriji dron snimaka, autor Dado Ruvić je osvojio prvo mjesto za dron video pod nazivom “The Mehmed Paša Sokolović Bridge”.

Ideja vodilja za nagrađeni snimak se nalazila u želji da se prenese pozitivna slika o Bosni i Hercegovini, jer kako kaže Dado Ruvić: “Volim da svojim radovima šaljem poruku o Bosni i Hercegovini, da prenesem dio one specifičnosti koja nas čini i obilježava.”

Unutar posebne kategorije, jedinstvenu specijalnu nagradu za inovativnu dron fotografiju pod nazivom “Winter Road” je odnijela Iskra Krznarić iz Zagreba.

Ostali dobitnici unutar kategorija su:
Fotografija
2. mjesto – Komovi by Nebojša Atanacković
3. mjesto - Framed by Ice by Ina Kosta
Video
2. mjesto – Nature’s Majesty by Elvira Hajdarević
3. mjesto - The Mountain Range by Bleron Çaka
Dron Snimci
2. mjesto – Serenity Valley by Life & Ventures
3. mjesto - Kamačnik by Tin Krznarić

 

Balkanvibe je vodeći regionalni turistički portal za turiste koji dolaze sa i van prostora zapadnog Balkana, nastao s ciljem promocije i prodaje turističkih aranžmana u zemljama Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije. Uspjeh Balkanvibe platforme koja je počela sa radom prošle godine kao dio prvog bh. tehnološkog parka HUB387 prepoznala je i podržala Švedska razvojna agencija (Sida).

Glavna karakteristika Balkanvibe platforme se ogleda u rastućoj mreži izabranih lokalnih operatera i turističkih agencija u regiji koja uz mogućnosti poslovnog umrežavanja sadrži pažljivo odabranu ponudu dnevnih izleta i višednevnih paketa, garantujući besprijekorno iskustvo prilikom putovanja i istraživanja turističkih potencijala širom Balkana. Uz kreiranje i prezentaciju priča, fotografija i videa visoke kvalitete, turisti su u mogućnosti da se informišu o turističkoj ponudi, izvrše rezervaciju željene ture, te započnu svoju jedinstvenu avanturu na Balkanu. Za više informacija o turističkoj ponudi na Balkanu, posjetite: www.balkanvibe.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije