Kako je Sarajevo 1954. godine izgledalo iz ptičije perspektive

Radiosarajevo.ba
Kako je Sarajevo 1954. godine izgledalo iz ptičije perspektive
/ Photogalerija.com
O historiji grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, o saobraćaju, građevinama... kroz riječi i fotografije redovno možemo učiti na blogu Photogalerija.com.

Kako je tekao razvoj grada i kako je grad izgledao 1954. godine iz svoje perspektive prije nekog vremena podijelio je Srećko Ignjatović, a mi koristimo priliku da se podsjetimo tih zanimljivih fotografija.

"Objavljujem rijetke aviosnimke grada Sarajeva iz 1954. godine. Veoma interesantno je vidjeti tadašnji izgled i prepoznatljivu arhitekturu grada tako da mlađe (pa i starije) generacije mogu svjedočiti promjenama planskoga razvoja grada u proteklih 60. godina izgradnje.

Mi, starije generacije, pamtimo da jednim potezom olovke, naime, službenik određuje kako će se i šta graditi pa tako i danas, pomoću ovih fotografija možemo konstatovati da na jednoj parceli niču zgrade, a na drugoj se ne događa ništa.

Isto tako pomoću ovih objavljenih snimaka neko će se veseliti jer će svoju kuću (zgradu) vidjeti u prošlosti što znači da je legalna i neće morati plaćati geodete, arhitekte, naknade i doprinose vezano za skeniranje stanja iz 1968. godine.

Za ljubitelje željeznice: mogu uočiti 'štreku' uzane pruge prema Bistriku i uzanu prugu do nove željezničke stanice (otvorena za saobraćaj 1953.) gdje se spajala s istom širinom kolosijeka tramvajskog saobraćaja. Također, moguće je vidjeti infrastrukturu Centralne radionice (kasnije Vaso Miskin Crni), stanice Sarajevo uzanog kolosijeka, vojnog logora (kasarna 'Maršal Tito'), velikog parka na Marijin Dvoru, platoa Skenderija i druge lokacije gdje se može vidjeti kolike su građevinske transformacije doživjele.

Napominjem da su prikazane fotografije skenovi formata A-3 s opisom preuzetim iz originala i kvalitet nije toliko loš ako se zna da je rađen analognom kamerom i tehnikom obrade tzv. celulozni aerosimak, a ne digitalnom aerofotogrametrijskom kamerom (pushbroom kamera) koje se danas uveliko koriste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije