Učenici Osnovne muzičke škole: Po dobrim rezultatima prepoznatljivi i u Evropi

Anadolija
Učenici Osnovne muzičke škole: Po dobrim rezultatima prepoznatljivi i u Evropi
Osnovna muzička škola Tuzla obrazuje generacije mladih muzičara, koji na međunarodnim takmičenjima osvajaju prva mjesta i zlatne medalje.

 Troje učenika ove škole vratili su se iz Francuske i Slovenije, gdje su na takmičenjima bili bolji od konkurencije. Malik Isabegović, učenik trećeg razreda Muzičke škole, u klasi kod Jasmine Šehanović, na takmičenju ˝Vatelot Rampal˝ u Francuskoj bio je najbolji među 200 takmičara u svojoj kategoriji. Predstavio se svirajući na violini kompoziciju ˝Melanholija˝, Cesara Francka, a kada govori o svojim uspjesima, veoma je skroman.

˝Da vam kažem, meni je nagrada nekako najnebitnija. Važno mi je da sam super odsvirao i da sam briljirao˝, navodi Malik.

Iako pomalo sramežljivo priča o uspjehu koji je postigao u Francuskoj, gdje ponovo ide u maju ove godine, kada će svirati na završnom koncertu, Malikovi školski drugari izuzetno cijene ove rezultate i raduju se njegovim uspjesima.

˝Moji drugovi i drugarice i u osnovnoj (OŠ Kreka, op.a) i u muzičkoj školi uvijek su dobri prema meni, a pogotovo sada kada sam došao s takmičenja. U osnovnoj školi su mi priredili zabavu i stvarno su me iznenadili.˝

Na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista ˝Ivan Rijavec˝, održanom prije nekoliko dana u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, Melina Šišić (14) i Anja Mujagić (12) osvojile su zlatne medalje u svojim kategorijama. Također, od članice žirija Marine Horak dobile su posebna priznanja. Prelazeći prstima po crnim i bijelim tipkama ovog instrumenta, Anja ističe da osim svakodnevnog višesatnog vježbanja, nerijetko na klavir prenosi i svoja raspoloženja.

˝Kada sam nervozna, ja sviram i to me opusti. Kada me neko naljuti, sviram i zaboravim na sve. Klavir mi je jedan cilj u životu˝, navodi Anja, dodajući da će se potruditi da završi i srednju muzičku školu, a potom i muzičku akademiju.

Dok se ona u budućnosti može zamisliti isključivo kao profesorica klavira, Melina smatra da je još uvijek rano da bi se opredijelila za svoj životni poziv.

˝Život je nepredvidljiv, ja bih to tako kazala. Nikada ne znate kamo će vas odvesti i šta vas gdje vuče. Jednostavno, to je u nekim trenucima tako, sudbina˝, zaključuje Melina.

Direktor Osnovne muzičke škole Tuzla Nedim Suljić ponosan je na rezultate koje su postigli učenici ove škole. Također, zahvalan je i čestita profesoricama Slađani Dedić i Jasmini Šehanović koje su đake pripremale za takmičenja.

˝Mislim da se rezultatima koje naši učenici donose trebamo ponositi i mi, kao uposlenici Osnovne muzičke škole Tuzla, ali i naravno grad Tuzla, kao i država Bosna i Hercegovina. Ovo je tek početak takmičenja i imamo još dosta planiranih međunarodnih takmičenja˝, navodi Suljić.

Iako učenici vježbaju na instrumentima od kojih su neki stari 30 godina, a ni škola nema svoje učionice, nego prostorije ˝posuđuje˝ od tuzlanske Osnovne škole ˝Centar˝, to buduće violiniste i pijaniste ne sprečava da vrijedno i marljivo rade.

Već se pripremaju za nova takmičenja, a rezultati njihovog rada prepoznaju se ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Evropi. Osim nagrada i rezultata koje postižu, ističu da u ovome što rade veoma uživaju. Tonovi, melodije, kompozitori, violine i klaviri trenutno su njihovo najveće zadovoljstvo, ali i veliki životni cilj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije