Pletačka zabava Udruženih: Meko pletivo za topliju zimu

Radiosarajevo.ba
Pletačka zabava Udruženih: Meko pletivo za topliju zimu
Tradicionalno predstavljanje vrijednih bh. pletilja i ovog decembra održano je u Sarajevu.

Okupljene oko ideje ekonomskog i društvenog osnaživanja žena žrtava ratnih trauma, pletilje u udruženju Udružene stvaraju vrijedne ručne radove koji se danas prodaju po buticima u Parizu, Oslu, New Yorku, Tokiju...

Istovremeno, ovo udruženje čuva tradiciju ručnog rada koja se u Bosni i Hercegovini prenosila s majke na kćerku. Osim pletenja, članice Udruženih bave se i heklanjem i tkanjem.

Uz podršku Ambasade Norveške, ovo je udruženje ostvarilo suradnju s norveškim modnim dizajnericama koje su kreirale neke od modela, a kako nam je rekla Nadira Škaljić, direktorica i idejna začetnica udruženja, ostvarena je suradnja i s njemačkim i francuskim dizajnerima.

"Danas su se okupile članice našeg udruženja, ali i pletilja koje su došle da nauče neku novu mustru ili jednostavno da se druže u pletenju. Od prošle godine mi smo uspjele proširiti tržište, dobiti nove klijente, ali i angažirati nove članice. Radimo sa klijentima, uglavnom iz Evrope, imamo i jednog u Americi, tako da se naši proizvodi mogu zaista naći š irom svijeta", rekla je Nadira Škaljić.      

Kulminacija današnjeg događaja desit će se u 18.00 kada je na programu predstavljanje nove kolekcije kada će zainteresirani kupci imati priliku direktno se upoznati s kreativnim radom Udruženih.

Posjetioci će odjevne predmete i kućni aksesoar koje su izradile Udružene moći kupiti po 30-50 posto nižim cijenama, a radi se o predmetima izrađenim isključivo od prirodnih materijala - vune, alpake, kašmira, pamuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije