"Plavi telefon": Pročitajte zbog čega mališani iz BiH traže pomoć

Semra Hodžić
"Plavi telefon": Pročitajte zbog čega mališani iz BiH traže pomoć
Pixabay / Ilustracija
Poražavajuća je činjenica za bosanskohercegovačko društvo da se sve veći broj maloljetne djece žali na neki oblik zlostavljanja ili nasilja.

Da se djeca plaše govoriti o problemima koji ih muče govori i činjenica da veliki broj djece poziva anonimno tzv. Plavi telefon koji je 18. februara 2013. godine pokrenulo Udruženje "Nova generacija" iz Banje Luke s ciljem uspostavljanja ovakve linije kako bi savjetovali i davali podršku djeci koja se nalazi u teškoj situaciji, posebno ako se radi o nasilju i eksploataciji. 

Otkako je pokrenut, Plavi telefon je zaprimio preko 2.100 poziva.

Predsjednik udruženja "Nova generacija" Jadranko Janković naveo je za Radiosarajevo.ba kako se djeca najviše žale na nasilje u porodici, a zatim i na vršnjačko nasilje, ali i na druge probleme u školi, učenju, društvu, sklapanju društva, na ulici, internetu itd.

Djeca najčešće prijavljuju i zanemarivanje u porodici koje se također tretira kao nasilje jer je porodica obavezna djetetu osigurati osnovne uvjete.

Nasiljem u porodici smatra se svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju, navode iz Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo. Krivični zakon nasilje u porodici tretira kao posebno krivično djelo, stoga se i sumnja na nasilje u porodici po pozivu djece prijavljuje policiji.

"Kada zaprimimo informaciju ili prijavu na Plavi telefon, šaljemo tu informaciju nadležnoj službi za socijalni rad ili Centru javne bezbjednosti u zavisnosti od toga iz koje općine dijete poziva", rekao je Janković za naš portal.

Janković je ispričao da kada prijave nasilje, čekaju odgovor nadležnog centra za socijalni rad ili Centra javne bezbjednosti, ali ako ne bude reakcija na moguću sumnju o nasilju nad djecom, te informacija o tome da li se nešto radilo na prijavljenom slučaju ili riješilo,  iz ovog Udruženja se obraćaju Ombdusmenu za dječija prava u entitetu iz kojeg dijete poziva.

"Dešava se da jedno dijete više puta poziva, savjetuje se s jednim volonterom, kroz nekoliko dana ponovo poziva i ispriča koji su njegovi novi problemi ili kako je riješio ostale probleme", rekao je Janković za Radiosarajevo.ba.

Na ovoj savjetodavnoj liniji od 9 do 17 sati radi oko 25 volontera koji su prošli obuku za pružanje kvalitetne podrške djeci. Janković je ispričao da su volonteri obično studenti psihologije, pedagogije ili humanističkih nauka koji su prvobitno prošli 36-satnu obuku.

Janković je mišljenja da Plavi telefon doprinosi rješavanju problema nasilja i zlostavljanja nad djecom jer, iako su sudovi spori, oni svojim prijavama i intervencijama doprinose bržem rješavanju ovih problema.

"Često nas pitaju šta uradimo i gdje pošaljemo dijete. Mi nemamo ingerencije da pošaljemo dijete bilo gdje. Mi smo servis građana koji prosljeđuje informaciju i izražava sumnju, zabrinutost itd", rekao je Janković za Radiosarajevo.ba.

Trenutno je linija otvorena svakog dana od 9 do 17 sati, (080 05 03 05) dok su ambicije da ona radi non-stop, kako bi dijete u svakom trenutku moglo dobiti podršku i savjet za problem s kojim se susreće.

Od decembra prošle godine Plavi telefon dio je najveće svjetske mreže linija za pomoći djeci - Child Helpline International Foundation (CHI)", saopćeno je iz UG Nova generacija

Rad Plavog telefona podržavaju kompanija m:tel, Metromedia i Mediaport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije