Prvi put u BiH počelo PISA testiranje: Učenici, jeste li spremni?

H.A., F.Z.
Prvi put u BiH počelo PISA testiranje: Učenici, jeste li spremni?
Već sedamanest godina mladi iz cijelog svijeta učestvuju u istraživanju znanja, vještina i kompetencija, pod nazivom PISA. PISA je svjetski projekt u kojem se testiraju učenici u dobi od 15 godina.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH započela je u ovoj sedmici probno istraživanje znanja, vještina i kompetencija učenika prvi put i u srednjim školama u Bosni i Hercegovini – PISA 2018.

Do kraja maja ove godine, bit će testirano više od  4.000 učenika u 80 srednjih škola.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je u sarajevskoj Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi, čiji učenici su prvi pristupili PISA testiranju.

Direktorica ove srednje škole Fatima Hodžić-Omerović je istaknula važnost ovog projekta, te očekivanja nakon rezultata.

"Ovaj projekt pokazat će kakvo je obrazovanje u BiH. Srednja ugostiteljsko-turistička škola je prva u Sarajevu koja je započela testiranje, koje će u slijediti i u drugim školama u cijeloj BiH.

Iako su obrazovni sistemi različiti u mnogim zemljama, pitanja u okviru ovog testiranja su za sve ista, jer se ne traži poznavanja fakti, već samo stečeno znanje. Učenici su pomalo uzbuđeni, što je i normalno, te za očekivati. Znaju kakav je test, da se testira čitalačka pismenost, matematika i prirodne nauke, znaju da treba dosta strpljena, traje tri sata, a nadamo se da ćemo biti u prvoj polovini", poručila je direktorica škole Fatima Hodžić-Omerović.

Mirela Šuman, zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje naglasila je da će rezultati ovog testiranja pokazati gdje je potrebna reforma u bh. obrazovanju.

"BiH u posljednje dvije godine ulaže napore da uđemo u proces PISA 2018.  Europska komisija platila je ulaznu kartu našoj državi od 195 hiljada eura i zahvaljujući tome smo stekli mogućnost da od 4. aprila do 26. maja učestvujemo u probnom PISA 2018 istraživanju. Također, UNICEF i OSCE finansijski su podržali ovaj projekt", kazala je Šuman.

U bh. školama testiranje se obavlja na kompjuterima, kako ističe Šuman, kako bi se provjerile i informatičke kompetencije učenika.

"Bitno je naglasiti da 82 zemlje učestvuju, i BiH se uključila u posljednjem ciklusu. No, da bismo učestvovali u testiranju, moramo proći probno testiranje u 80 škola i 4000 učenika gdje ćemo provjeriti tehničku spremnost da odgovorimo glavnom testiraju, u kojem će onda učestvovati 150 škola i 8000 učenika. 

Važno je da se provede ovo istraživanje jer BiH nema međunarodno uporedive pokazatelje gdje su naša djeca. Dobit ćemo podatke kakve napore škole ulažu, ali PISA se ne oslanja na nastavne planove i programe, već znanje koje je stečeno od porodice, do 15. godine", istaknula je Mirela Šuman.

Dobiveni rezultati pokazat će gdje su bh. srednjoškolci u odnosu na zemlje regije, koje su već ranije učestovale, te šta je donijela reforma.

Žaneta Džumhur, državna koordinatorica PISA istraživanja u ime Agencije, objasnila je kako izgleda trosatno testiranje učenika.

"Da bi učenik mogao odgovoriti na ovaj test, nije potrebna priprema. Suština jeste da učenici odgovaraju koristeći sve svoje potencijala, ne školsko gradivo. Tačno je da zadaci nisu kao što je uobičajeno u školama, ali to ne znači da treba biti poteškoća, već suprotno, prilika da pokažu sve što su naučili.

Bitno je pročitati od početka, koncentrirati se, nema velikih računa, jednačina - recimo u matematičkoj pismenosti, tekstovi su oni koji su njima prihvatljivi, bez previše stručnih izraza, i vrlo su zanimljivi te će potaći njihovo razmišljanje", istaknula je Žaneta Džumhur za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije