Otvoren turističko-arheološki park u blizini visočkih piramida, prvi te vrste u BiH, ali i šire

Radiosarajevo.ba
Otvoren turističko-arheološki park u blizini visočkih piramida, prvi te vrste u BiH, ali i šire
Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ otvorila je danas u Visokom prvi Turističko-arheološki park „Ravne 2“.

To je i prvi park ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, ali i na području Balkana.

Ovaj prirodni park prostire se na površini od 40 dunuma zemlje, a u sklopu njega će se održavati različiti programi od raznih vrsta edukacija, sportskih programa, pa do koncerata, festivala. Također, svi posjetioci će u ovom parku imati mogućnost meditacije, joge I mnogih drugih aktivnosti.

Za Radiosarajevo.ba  dr. Semir Osmanagić je rekao: “Ovaj park je jedinstven na Balkanu, jer se radi o privatnom arheološkom parku koji će moći koristiti svi. Na ovu ideju smo došli prije 7-8 mjeseci, kada smo ispod ulaza u podzemni labirint Ravne još jedan ulaz za Bosanske piramide. Nakon ovoga otkrića, a radi daljnjih istraživanja, kupili smo manju parcelu oko ovoga ulaza. Poslije nam je prijatelj Fondacije, a ambasador UNESCO-a Marko Pogačnik donirao megalitni krug koji se nalazi u sklopu parka, a tu su i donator iz Kuvajta koji će finansirati izgradnju dječijeg igrališta. Također nam stiže i spiralni botanički vrt s ljekovitim biljem. S ovim ćemo  zaokružiti jednu cjelinu arheološko-turističke ponude s kojom ćemo dobiti brojne sadržaje a sve s ciljem da turiste što duže zadržimo kako u Visokom, tako i u BiH."

Pogledajte nekoliko fotografija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije