Niti jedna žena nevidljiva: Osmomartovski marš u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Niti jedna žena nevidljiva: Osmomartovski marš u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Osmomartovski aktivistički marš u Sarajevu
Nema istinskog mira bez pravde i ravnopravnog tretmana za sve nas

Ipak, žene u BIH su daleko od ravnopravnosti. Nedovoljna zastupljenost žena u političkom i javnom životu, nasilje u porodici koje se ne procesuira i ugrožena prava porodilja samo su neki od pokazatelja da je društvo naše zemlje i dalje vođeno patrijarhalnim principima.

Ideja ravnopravnosti iz godine u godinu je vodilja aktivistkinja i aktivista koji na Međunarodni dan žena, umjesto komercijalnim događajima, na važnost žena ukazuju tradicionalnim Osmomartovskim maršem.

Ujedinjene i ujedinjeni u svoj našoj različitosti djelujemo mirno – svjesne da nema istinskog mira bez pravde i ravnopravnog tretmana za sve nas, poručile su organizatorice, Fondacija CURE, kojoj su se priduržili članovi i članice Ženske mreže BiH, Mreže za izgradnju mira i Inicijative Građanke za ustavne promjene, predstavnici Ambasada i drugi građani i građanke.

"Ovaj marš ima poseban značaj, jer se dešava u vremenu kada su žene širom svijeta suočene s retradicionalizacijom usljed jakih konzervativnih političkih struja, čija politika negira i ignoriše prava drugih i drugačijih. Osmomartovski marš u Sarajevu je prilika da svaki pojedinac/ka pokažu solidarnost sasestrama iz regije i cijelog svijeta koje hrabro stoje u odbrani ženskih prava, društveno marginalizovanih skupina, uspostavi mira i nenasilja u svim zajednicama diljem svijeta", poručile su organizatorice.

Žene u BiH još uvijek nisu dosegle punu ravnopravnost, a već regresivno koračamo. U vremenu kada još uvijek objašnjavamo zašto trebamo imati pravo na jednake i dostojanstvene porodiljske naknade, zašto nam treba država obezbjediti medicinski potpomognutu oplodnju, zašto je važno da žene odlučuju jednako kao i muškarci o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, zašto ne treba opravdavati nasilje nad ženama, zašto su i na koji način žene pripadnice LBT zajednice, Romkinje, žene s invaliditetom višestruko marginalizovane, mi strahujemo od gubitka davno stečenih prava kao što je pravo na siguran i legalan abortus, pravo na penzionu ostavštinu, pravo na sekularizam itd. Koristimo priliku da iskažemo svoju žensku i feminističku solidarnost sa ženama u konfliktnim zonama u Siriji, Iraku, Afganistanu, Kurdistanu, Turskoj, Palestini, Kongu, Rusiji, Americi a posebno sa ženama iz manjinskih etničkih, nacionalnih i vjerskih skupina, azilantkinjama u procesu migracije koje u ovom momentu trpe nasilje i diskriminaciju, ženama u izbjegličkim kampovima diljem svijeta i ženama koje su zarobljene u svojim kućama", kažu u Fondaciji CURE.

Portal Radiosarajevo.ba marširao je zajedno s njima  i sliku s ovog događaja podijelio s našim čitateljima putem Facebook live prijenosa. Pogledajte: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije