Džamija u Neumu izgrađena u Osmanskom carstvu: Koristili je mornari i trgovci

Radiosarajevo.ba
Džamija u Neumu izgrađena u Osmanskom carstvu: Koristili je mornari i trgovci
Mostarski muftija Salem ef. Dedović najavio da bi u općini Neum uskoro trebao biti osnovan novi džemat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reakcije su podijeljene, mnogi su ostali iznenađeni, a drugi to pak smatraju i provokacijom, ali kako piše INS, muftija Dedović je podsjetio na "historijski utemeljene činjenice o vjerskom životu muslimana na bh. moru, koji je tamo postojao još davno prije".

„Nije to izraz nikakvog inata već velike, nepatvoren ljubavi u dragoga Boga. Tamo postoje Bošnjaci koji imaju svoja imanja, svoje kuće, u njega ljudi dolaze odmarati“, kazao je Dedović.

Iz tog izraza potrebe za uređenjem vjerskog života, džamija u Neumu bila je izgrađena još za vrijeme Osmanskog carstva i koristili su je mornari, trgovci i drugi koji su se u to vrijeme plovili Jadranom i kretali se izlazom na bh. more.

Poznati orijentalista Hivzija Hasandedić u svom tekstu o Neumu je potvrdio da je u tom gradu postojala džamija. 

„Džamija je bila situirana na mjestu Polača, neposredno uz desnu stranu magistrale koja od Neuma vodi prema Dubrovniku. Ne zna se ko ju je i kada sagradio kao ni kakve je dimenzije imala. Priča se da je džamija do 1927. godine djelomično bila očuvana i da ju je te godine potres srušio", navodi Hasandedić.

Iako su neumske vlasti tvrdile da „džamija nikada nije postojala“, prije skoro desetak godina predstavnici Mostarskog muftijstva su izlazili na teren i utvrdili činjenice o postojanju džamije, pronašli njezine ostatke, a najavljena su bila i iskopavanja.

Inače, lokalitet Polača u Neumu, gdje je bila džamija, prostire se na oko 6000 kvadrata. Još 1897 godine je sa drugim objektima i haremom uknjižena kao vojnički erar Austro-Ugarske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije