Načelnik Kaknja iz budžeta izdvojio 50.000 KM za pomoć građanima

Enes Hodžić
Načelnik Kaknja iz budžeta izdvojio 50.000 KM za pomoć građanima
/ Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj
Nermin Mandra, načelnik Kaknja, nekoliko puta oduševio je bh. javnost svojim gestama pomoći za građane svoje općine, od kojih je javnost najvećim "aplauzom" nagradila izdvajanje novca od proslave nove godine za liječenje dječaka iz Kaknja.

Već tada mnogi su imali samo riječi pohvale za načelnika Mandru, a čini se da njegova administracija i on nemaju namjeru prestati s humanitarnim radom, niti s oduševljavanjem javnosti. Ovog puta nova pozitivna priča o pomaganju najugroženijih kategorija stanovništva opet stiže iz Kaknja, gdje je načelnik ponovo odlučio novac iz budžeta izdvojiti za pomoć svojim građanima.

Naime, u budžetu Općine Kakanj ovih dana definirana je nova budžetska stavka kojom se veći dio tekuće budžetske rezerve dodjeljuju u poseban fond za pomaganje ugroženom stanovništvu. Iz ovog fonda finansirat će se potrebe liječenja, troškova sahrane/dženaze u slučaju smrti jednog ili više članova porodice, te za brojne druge nesretne slučajeve i okolnosti koje uzrokuju stanje potrebe za interventnu pomoć.

"Općinsko vijeće Kakanj usvojilo je jednu inicijativu kako bi se u našoj općini trebao kreirati svojevrsni fond solidarnosti, što sam i ja sa svojom administracijom podržao, jer smo uvidjeli kako postoji potreba za takvim fondom. Ipak, kako je fond finansijska organizacija bio je potreban početni kapital za njegovo kreiranje, zbog čega smo mi iz budžetske rezerve koja iznosi 70.000 KM izdvojili dobar dio novca, tačnije 50.000 KM, kako bi taj fond funkcionirao", kazao je načelnik Mandra za Radiosarajevo.ba.

Objasnio nam je načelnik Mandra i da će biti napravljeni posebni kriteriji kome ovakva vrsta pomoći može biti dodijeljena, te da će na osnovu tih kriterija pomoć dodjeljivati posebna komisija sastavljena od ljekara, općinskih vijećnika, penzionera i humanitarnih radnika.

"I ranije smo koristili budžetsku rezervu za iste svrhe i ništa to nije strano, a ovog puta želimo da pomaganje učinimo transparentnim. Također, omogućit ćemo i drugim ljudima da u fond uplaćuju novac kako bismo svi zajedno bili solidarni u pomaganju drugima", zaključio je načelnik Mandra za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije