Nema gužve ni nerviranja: Virtuelni matičar radi punom parom

Radiosarajevo.ba
Nema gužve ni nerviranja: Virtuelni matičar radi punom parom
Foto: Radiosarajevo.ba / Šalter sala / Ilustracija
Gužve, nerviranja, čekanje u redovima pred šalterima bijeljinske Matične službe postali su prošlost za veliki broj stanovnika ovog grada, jer je sve više onih koji koriste usluge virtuelnog matičara.

Prema podacima Odjeljenja za opću upravu, broj zahtjeva građana koji do dokumentacije dolaze elektronskim putem znatno je veći u odnosu na prethodne godine, piše Glas Srpske.

"Usluge virtuelnog matičara u posljednje vrijeme koristi sve veći broj građana iako u Bijeljini ova mogućnost postoji već nekoliko godina. Matična služba omogućava građanima da elektronskim putem dođu do izvoda iz matične knjige rođenih, umrlih, vjenčanih i uvjerenja o državljanstvu", rekla je šefica Matične službe Dragana Ljubojević.

Ona je istaknula da je procedura za dobijanje ovih dokumenata jednostavna, posebno za one koji nisu u mogućnosti da lično dođu i preuzmu dokumentaciju.

"Na sajtu grada Bijeljina postoji aplikacija "e-matičar" na kojoj je potrebno popuniti zahtjev, a naši službenici u najkraćem roku odgovore stranci te pošalju uputstvo za plaćanje. Nakon uplate klijentu će na kućnu adresu u roku od tri do pet dana stići traženi dokument", rekla je Ljubojević.

Ona je najavila da će elektronskim putem uskoro biti omogućeno preuzimanje potvrde o slobodnom bračnom statusu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije