Prije 25 godina počela s radom Narodna kuhinja Stari Grad

J.Ć., F.Z.
Prije 25 godina počela s radom Narodna kuhinja Stari Grad
Za tetku Zilhu je današnji dan radostan i prepun emocija.

Na današnji dan prije 25 godina počela je s radom Narodna kuhinja Stari Grad, te se od tada, 27. mart obilježava kao Dan ove kuhinje. 

Povodom 25. godišnjice rada Narodne kuhinje, a u znak zahvalnosti za kontinuiranu, višegodišnju podršku Općine Stari Grad, Narodna kuhinja pozvala je načelnika Općine Ibrahima Hadžibajrića da uruči prvi obrok njihovom korisniku.

Za tetku Zilhu je današnji dan radostan i prepun emocija.

"Otvorili smo vrata ove kuhinje davne 1992. godine, mnogih više nema među nama. Jedina sam ostala od kuhara. Dug i težak je to bio period. Svjedoci smo na kakvom je udaru bila kuhinja u ratu", prisjetila se tetka Zilha, napomenuvši da danas kuhinja ima 4.000 korisnika, a hrane i nafake imaju svi.

Korisnice Narodne kuhinje danas su uglavnom penzioneri te oni koji su ostali bez posla s više djece.

"Grad je osiguran jer je pet kuhinja u gradu Sarajevu, sad pokušavam da pomognem periferiji. Na primjer, u Tarčin vozimo svaki dan u 32. kuće u kojima su najmanje četiri člana. Pokušavamo riješiti i Trnovo, jer smo osjetili da tim rubnim područjima treba pomoći", kazala je Zilha.

"Dvadeset i pet godina rada Narodne kuhinje koja pokriva ne samo općinu Stari Grad, bez obzira na njeno ime, ona je prva ovdje napravljena, pokazala je tokom agresije kada je mnogo pomogla građanima da ne umru od gladi. Nažalost, i u poslijeratnom periodu ova kuhinja egzistira, s tim da mi pokušavamo da broj korisnika koliko je moguće smanjimo", kazao je Ibrahima Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, zahvalivši se tetki Zilhi na velikom doprinosu koji je dala kada je u pitanju Narodna kuhinja i na njenom nesebičnom zalaganju za sve ove godine pomaganja narodu i ljudima kojima je ovakva pomoć potrebna.

Ovom prilikom potpisan je i sporazum o dodjeli godišnjeg granta Narodnoj kuhinji u iznosu od 40.000 KM. Umjesto zvaničnih zahvalnica i obilježavanja na svečarski način, Upravni odbor Narodne kuhinje obilježio je ovaj dan tako što je kuhinja bila otvorena za sve građane Kantona Sarajevo te ih počastila, a stalnim korisnicima, kao i drugim osobama u stanju socijalne potrebe pripremila je obrok primjeren ovom danu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije