Na kafi sa...: De Niro u Sarajevu najavio novi film u kojem glumi sa Al Pacinom!

Semra Džaferović
Na kafi sa...: De Niro u Sarajevu najavio novi film u kojem glumi sa Al Pacinom!
Dolazak slavnog holivudskog glumca Roberta de Nira u Narodno pozorište Sarajevo, gdje ga je dočekao veliki broj novinara, ljubitelja filmske umjetnosti te polaznika s Talents Sarajeva, izazvao je ogromnu euforiju.

Istaknuti glumac danas je govorio o svojoj karijeri u razgovoru koji je moderirao bivši urednik prestižnog magazina Screen International i sadašnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures Mike Goodridge.

Goodridge je jedan od selektora programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala.

Razgovor sa De Nirom, nakon gromoglasnog aplauza, započeo je pričom o izborima u SAD-u, ali i o tome kako je danas sve drugačije. Kada su snimali film "Taksista" koji je otvorio SFF, New York je bio opasan grad. De Niro je rekao da su ti filmovi, prepuni nasilja i seksualnosti, prikazivali život kakav je bio i kakav će biti.

"Gledali smo te sinoć kako si glumio taksistu. Ne bi nam smetalo da se vozimo s takvim tipom", rekao je De Niru Mike Goodridge.

"Da, ni meni ne bi smetalo", nasmijao se De Niro.

Mike je pitao De Nira i o njegovom odnosu sa Al Pacinom i radu na kultnom filmu Kum 2, a De Niro je objasnio kako ga je upoznao kada su došli da uče scenarij za film.

U Narodnom pozorištu je prikazan i prvi film koji je Hollywood snimio o ratu u Vijetnamu "Lovac na jelene" Michaela Cimina iz 1978. godine, a u kojem je De Niro ostvario glavnu ulogu. Kada je govorio o filmovima koje je volio snimati, De Niro je rekao da su to filmovi sa kojima se može poistovjetiti.

Na pitanje da li voli komedije, De Niro je odgovorio: "Da, ali određene tipove. Ja to ne mogu raditi kao Billy Crystal ili Eddie Murphy, ja to radim po svom." Naveo je da je za njega i kod Scorsesea bilo smiješnog, a naročito se izdvaja film Dobri momci. Scena iz tog filma prikazana je publici na što je publika gromoglasno aplaudirala.

De Niro je najavio i novi film u kojem glumi sa Al Pacinom! Riječ je o filmu The Irishman koji radi Martin Scorsese.

Paralelnim projekcijama filma Taksist u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu, sinoć je otvoren 22. Sarajevo Film Festival. Riječ je o  je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea “koje je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restaurirano".

De Niro koji je prvi dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, ovo priznanje je primio sinoć u Ljetnom kinu.

Ko je Robert De Niro

De Niro  je rođen  New Yorku  u umjetničkoj porodici  slikara i kipara Roberta De Nira starijeg i Virginije De Niro, slikarice. Majka ga je  upisala u srednju muzičku  i umjetničku školu. De Niro je napušta s 13 godina  i pridružuje  se uličnoj bandi u Maloj Italiji. Pohađao je  studij  za glumu, konzervatorij Stella Adler, kao i Glumački studio  Leeja Strasberga.

Robert De Niro, glumac, reditelj, producent  jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice prvu značajniju filmsku ulogu dobio je  1963.  u 20. godini  kada je nastupio u filmu Briana De Palme Vjenčanje iako film nije objavljen  do 1969. Šezdesete je proveo radeći u pozorišnim  radionicama i manjim pozorištima . Službeni filmski debi je ostvario u De Palminu filmu Pozdravi (1968.), dok je 1970. reprizirao tu ulogu u filmu Zdravo, mama!.

Godine 1973. započinje saradnju s Martinom Scorseseom koja donosi neke od najboljih filmova u posljednja tri decenije poput Taksiste (1976.), za kojeg se pripremao tako što je pribavio sve potrebne dozvole i vozio taksi po New Yorku. Uloga Travisa Bicklea mu je donijela zvjezdani status, a slavna rečenica iz filma "you talkin' to me?" postala je popularna u žargonu. Zatim je uslijedio film New York, New York iz 1977. godine  za koji je učio svirati Saksofon , a za Razjareni bik u kom je glumio boksera Jakea LaMottu, trenirao je boks, udebljao se 25 kg i ponovno smršao da bi što uvjerljivije prikazao propadanje boksera u drugom dijelu filma. Za ulogu Jakea La Motte dobio je Oscara i Zlatni globus.

Nominacije za Oscara donijele su mu uloga Michaela Vronskyja iz Lovca na jelene te uloge u filmovima Rt straha, Buđenja i Taksista. Godine 1984. odlično je odigrao ulogu židovskog gangstera u filmu Sergia Leonea Bilo jednom u Americi, a uloga mladog Vita Corleonea u drugom dijelu Kuma, Francisa Forda Coppole, donijela mu je još jednog Oscara za najbolju sporednu ulogu.

(Fena)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije