Komemoracija Dubravku Lovrenoviću: Veliki gubitak za BiH

Fena
Komemoracija Dubravku Lovrenoviću: Veliki gubitak za BiH
Komemorativna sjednica povodom smrti akademika i profesora Dubravka Lovrenovića danas je održana na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Uz prisustvo rodbine i prijatelja, Lovrenovićevog značaja za nauku, ali i državu BiH, prisjetili su se akademik Dževad Juzbašić i načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

"Smrću Dubravka Lovrenovića izgubili smo jednog od najaktivnijih i najperspektivnijih članova naše akademije", rekao je akademik Juzbašić.

U obraćanju je naveo da je Lovrenović dao značajan doprinos historiji, historiografiji, te da je njegov naučni angažman, kao i istraživački rad bio prepoznat i van granica Bosne i Hercegovine i regije.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istaknuo je da je imao priliku sarađivati s Lovrenovićem, naglasivši da je riječ o čovjeku koji je sve što bi započeo i završio. Smatra da je smrt Dubravka Lovrenovića veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu, ali i njegov rodni grad Jajce.

Arheologinja Lidija Fekeža-Martinović nakon komemoracije je kazala za Fenu da je Dubravko Lovrenović imao veliku energiju.

"Kao što je rekao načelnik Jajca, stvarno sve što je započeo to je i uradio. I jako je mnogo uradio za svoje godine". naglasila je Fekeža-Martinović, dodajući da su Lovrenovića izuzetno poštovale kolege.

Dubravko Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski fakultet u Sarajevu - Odsjek za historiju završio je 1979., a 1980. godine izabran je za asistenta na predmetu Opća historija srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomski studij završio je u Beogradu, a zvanje doktora nauka stekao je u Sarajevu. Radni vijek je proveo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu gdje je za redovnog profesora izabran 2010. godine.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 2012. Profesor Lovrenović je obavljao dužnost sekretara Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, direktora Centra za leksikologiju i leksikografiju, bio je član Centra za balkanološka ispitivanja i član Odbora za historijske nauke ANUBiH.

Preminuo je 17. januara u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije