Mirni prosvjed LGBT aktivista ispred Hrvatskog veleposlanstva u BiH

Radiosarajevo.ba
Mirni prosvjed LGBT aktivista ispred Hrvatskog veleposlanstva u BiH
U Zagrebu se u noći sa subote na nedjelju desio napad na jedan noćni klub u kojem su LGBT osobe imale svoju zabavu.

Prilikom napada, bačen je suzavac na prostor koji je bio pun ljudi. U panici koja je uslijedila, dvoje ljudi je zadobilo lakše povrede. 

Povodom ovog napada koji je, nesumnjivo, uzrokovan homofobnim pobudama, grupa aktivistkinja i aktivista iz Sarajeva organizirala je mirni skup podrške prijateljicama i prijateljima, LGBTI osobama iz Hrvatske.

Ispred Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu žele poslati poruke podrške i kazati da će se zajedno boriti protiv homofobije i nasilja!

„Napad u Zagrebu je proizvod sve veće fašizacije politike koja nacionalističkom retorikom i historijskim revizionizmom prikriva kršenje građanskih, socijalnih i ekonomskih prava. Kako je sličan trend primijetan u Bosni i Hercegovini aktivisti i aktivistkinje kojie su se danas okupilie su smatralie da je bitno pokazati kako solidarnost sa LGBTI zajednicom u Hrvatskoj, tako i spremnost na otpor protiv sve veće fašizacije društva kod nas,“ izjavila je jedna od prisutnih aktivistkinja Marina Veličković za Radiosarajevo.ba

Lajla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra, za naš portal je izjavila:  

„Napad na LGBTI osobe u Hrvatskoj je napad i na LGBTI osobe u BiH. Mi živimo te živote, susrećemo se sa istim problemima. Danas je bačen suzavac u Zagrebu, sutra će biti napadnuta lezbejka u Sarajevu, i svi mi, bilo da smo u Hrvatskoj, Srbiji ili BiH, bivamo pogođeni tim nasiljem i homofobijom. Zato i mislimo da je jako bitno da damo podršku našim prijateljicama i prijateljima i da znaju da smo uz njih. I da nećemo okretati leđa već ćemo se boriti protiv tog nasilja i homofobije“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije