"Miješanje duhanskog lobija u rad Parlamenta FBiH je nedopustivo"

Radiosarajevo.ba
"Miješanje duhanskog lobija u rad Parlamenta FBiH je nedopustivo"
Pixabay / Ilustracija
Nedavno uplitanje duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH izazvalo je veliku zabrinutost, te su brojne organizacije civilnog društva, grupe javnog zdravstva i kontrole duhana europskih i drugih zemalja uputile pismo upozorenja čelnicima Parlamenta.

Tačnije, pisma su upućena na adrese predsjednika Predstavničkog doma Edinu Mušiću i predsjednici Doma naroda Lidiji Bradari, te se u njima nalazi apel kojima se traži da prepoznaju obaveze koje imaju prema Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana.

Potpisnice pisama, među kojima je preko 30 organizacija, zatražili su da se pokrenu aktivnosti u cilju zaštite procesa donošenja odlkuka u Parlamentu FBiH od lobiranja duhanske industrije, posebno u ovim ključnim trenucima dok je u toku procedura Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH, piše Smeta mi.

U pismu je posebno naglašeno kako je interakcija visokih nivoa vlasti, gdje između ostalih spadaju i parlamentarci, sa duhanskom industrijom po pitanju politika kontrole duhana nedopustiva jer predstavlja direktnu prijetnju za efikasne javno-zdravstvene mjere u oblasti kontrole duhana.

Potpisnice Otvorenog pisma izrazile su i posebnu zabrinutost zbog činjenice da je BiH među vodećim zemljama u svijetu kada je u pitanju prevalenca pušenja među odraslom populacijom dok istovremeno ima nedovoljno napretka u mjerama kontrole duhana i njihovoj efikasnoj implementaciji.

U pismu se podsjeća i kako je BiH 2009. ratifikovala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana, te na sebe preuzela obavezu da svoje zakone reguliše u skladu sa ovom Konvencijom. Ipak, to do sada nije učinjeno, a nedavno učešće lobista duhanske industrije na zasjedanjima Klubova naroda pri Domu naroda izazvalo je oštru reakciju.

Nažalost, BiH nije jedina zemlja u kojoj je zabilježeno uplitanje duhanske industrije u visoke nivoe vlasti. Ovakve i slične aktivnosti zabilježene su i u drugim zemljama svijeta, posebno kada se radi o smišljenim taktikama za usporavanje ili odgađanje donošenja efikasnih mjera za kontrolu duhana. Potpisnice Otvorenog pisma izrazile su nadu da će BiH stati u red progresivnih zemalja koje su se uspješno odbranile od uplitanja duhanske industrije u svoje institucije i zaštitile interes građana i javno-zdravstvenih politika koje spašavaju živote hiljada građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije