Manifestacija 'Selam, ja Resulallah': Briga o nemoćnima, starijima i jetimima

Anadolija
Manifestacija 'Selam, ja Resulallah': Briga o nemoćnima, starijima i jetimima
U petak navečer na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu svečano je otvorena tradicionalna vjerska manifestacija "Selam, ja Resulallah” 2016./17. - Dani o Allahovom Poslaniku".

Manifestacija, koju tradicionalno već 11. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, otvorena je večeras prigodnim učenjem Kur'ana i izvođenjem ilahija. 

Moto ovogodišnje manifestacije, koja će trajati od 2. do 29. decembra, jeste "Budimo uz one kojima je potrebna naša pomoć".

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je tom prilikom izjavio kako je ova vjerska manifestacija umnogome doprinijela afirmaciji života poslanika Muhammeda, a. s.

"Imali smo čast i zadovoljstvo da kroz ovu manifestaciju afirmiramo život poslanika Muhammeda, a.s., kojeg afirmiramo cijeli naš život i cijelu našu misiju posvećujemo, između ostalog, govoru o Poslaniku. Dosada smo imali vrlo značajne učesnike koji su u velikoj mjeri pomogli manifestaciju i afirmaciju poslanika Muhammeda, a. s. Sve naše aktivnosti u okviru ove manifestacije su dosada bile maksimalno posjećene, a mi smo bili odgovorni prema tim ljudima pa smo svake godine osmišljavali i dodavali neke nove aktivnosti kojima bi poboljšali ovu manifestaciju i učinili je prepoznatljivom", rekao je efendija Dautović.

Istakao je također da tradicionalna vjerska manifestacija Selam, ja Resulallah namijenjena muslimanima, ali i svim drugim građanima.

"Mi smo ovom manifestacijom napravili poseban ugođaj za muslimane, ali i za sve građane jer smo manifestaciju koncipirali tako da sačuvamo tradicionalne vrijednosti. Također smo unijeli savremeniji pristup kako bi se obratili i mladima. Želimo ove godine posebno da afirmiramo jedan segment života Poslanika, a to je briga o nemoćnima, starijima i o jetimima. Želimo da animiramo sve muslimane da usvoje ovaj pristup i da pomažu onima kojima je naša pomoć potrebna", kazao je Dautović.

Otvorenju ovogodišnje manifestacije “Selam, ja Resulallah 2016./17. - Dani o Allahovom poslaniku", prisustvovali su Nusret Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH, Enes ef. Ljevaković, sarajevski muftija, zamjenik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef. Šljivo te drugi zvaničnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i veliki broj građana koji su imali priliku da se upoznaju s ovogodišnjim programom manifestacije koja će, kao i prethodnih godina, biti protkana i obilježena raznovrsnim sadržajima na različitim lokacijama.

Kako su ranije najavili organizatori manifestacije, ove godine se očekuje oko 250 učesnika u svim programima, kao i oko 35.000 posjetilaca.

Pripremljen je program sa sve uzraste, među kojima i program za djecu koji će obilježiti otvoreni mektepski dani, kao i izložba učenika osnovnih škola. 

U okviru manifestacije bit će održana i brojna predavanja, omladinska druženja, razgovori s imamima i hafizima, mevludske svečanosti, tribine, izložbe, okrugli stolovi i sportski susreti.

U okviru edukativnog programa posjetioci će imati priliku prisustvovati večerima s bivšim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, akademikom Muhamedom Filipovićem te sa analitičarom Muhamedom Jusićem.

Također, tu su i predavanja bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, dr. Asima Kurjaka, muftije Mevluda ef. Dudića, predsjednika Mešihata IZ u Srbiji i drugi brojni sadržaji.

Manifestacija će biti zatvorena tradicionalnom Večeri ilahija i kasida, koja će biti održana u četvrtak, 29. decembra, u Domu mladih u Sarajevu.

 

Poslanik Muhammed je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, obilježava se širom islamskog svijeta. 

Abdullah, otac Poslanika Muhammeda, umro je dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina.

Prve četiri godine Poslanik Muhammed provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku.

Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, a potom ga preuzima njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije