Mala junakinja iz Zenice uspješno operirana u austrijskoj bolnici

J. Ć.
Mala junakinja iz Zenice uspješno operirana u austrijskoj bolnici
Sajjra Poljo, jedanaestogodišnjakinja iz Zenice, prije dvije godine preživjela je tešku saobraćajnu nesreću.

Naime, jedna od najprometnijih ulica u mjestu Raspotočje kod Zenice, 26. februara 2015. godine dogodila se nesreća. Automobil je udario tada devetogodišnju Sajjru Poljo. Preživjela je tešku Polytraumu, a dijagnosticirana joj je Paraplegia.

Sajjra je nakon nekoliko operacija u Zenici radila i dvije operacije u Austriji, a u nedjelju, nakon prikupljenih sredstava i pomoći dobrih ljudi, otputovala je ponovo u Austriju gdje operirana po treći put.

„Jutros u 9 sati Sajjri je izvršena transplatacija matičnih ćelija. Sve je proteklo u najboljem redu bez ikakvih komplikacija.  Nema krvarenja, za sada nema glavobolju niti mučnine. Dobila je i određenu terapiju i naravno pod nadzorom osoblja je u narednim satima. Sutra u 12 sati će biti kontrolni pregled i sva ostala uputstva i detalji...Naravno, prekosutra se očekuje napokon i očitanje nalaza sa AKH klinike pa će se znati i ostali detalji. Do tada budite pozdravljeni i veliko hvala za vašu pomoć za još jedan korak“, objavljeno je prije par sati na Facebook stranici „Budimo humani – Pomozimo djevojčici Sajjri Poljo“.

Prema riječima oca Mirsada Polje, doktor Kobinia Georg koji ju je operirao je jako zadovoljan njenim dosadašnjim oporavkom jer, kako kaže, sve ide planiranim tokom, a s operacijama će se nastaviti svakih devet mjeseci jer je oporavak evidentan.

„S prvom operacije postiglo se da se Sajjra razvija normalno i srazmjerno, druga je bila cilj da se uspostavi ravnoteža urinarnog trakta i oporavak bubrega i mokraćnog mjehura kao i održavanje mišićnog tonusa nogu, a treća tj. ova operacija bi trebala da ojača minimalno mišić donjih ekstremiteta i prve naznake bi se trebale vidjeti nakon tri mjeseca“, rekao je za Radiosarajevo.ba Mirsad napomenuvši da je već zakazana sljedeća operacija u januaru 2018.

Kako doznajemo, Sajjra se trenutno osjeća veoma dobro.

„Vesela je, naravno, mora da miruje do kontrole nakon čega bi već mogla lagano ustaje iz kreveta,  naravno u kolicima“, rekao je zadovoljno otac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije