"Lola" već 70 godina prezentira u svijetu bogatstva BiH

Fena
"Lola" već 70 godina prezentira u svijetu bogatstva BiH
Kulturno umjetničko društvo "Lola" 14. januara će održati koncert u Narodnom pozorištu obilježavajući 70 godišnjicu rada i postojanja, te posjetiocima prezentirati dio kulturno-umjetničkog bogatstva kojim BiH obiluje.

"BiH ima ljepotu različitosti, ljepotu ritma, nošnje, bogatstvo tradicionalnih narodnih kostima, instrumenata, muzike, svega što je čini najljepšom državom, a 'Lola' u svijetu prezentira to bogatstvo", kazao je u intervjuu za Fenu generalni tajnik društva KUD "Lola" Mihailo Perućica ili čika Mišo. 

Pojašnjava da je prioritet "Lole" uvijek bio i ostao okupljati mlade u svih 20 sekcija, žele da ih sklone s ulice i socijaliziraju ih, te će u skladu s tim i unaprijediti edukaciju i vježbe kako bi repertoar bio na nivou, "jer publika ne trpi dilentatizam, a u svijetu uživamo veliki rejting kojeg moramo zadržati i postići još bolji".

Iako je finansijska situacija teška i neizvjesna, KUD "Lola" je uvijek bio skroman. Kontinuirano su radili čak i u najtežim godinama rata, a čika Mišo kaže da će preživjeti i ovu poslijeratnu ekonomsku krizu.

Prime na stotine poziva iz čitavog svijeta da učestvuju na manifestacijama i festivalima, ali ne mogu potvrdno odgovoriti jer nemaju novca za tehničke troškove putovanja, boravišne takse ili zdravstveno osiguranje.

"Neću pogriješiti ako kažem da je finansijska situacija katastrofalna i teško mi je zbog toga. Ipak, trudimo se da makar jednom ili dva puta godišnje gostujemo negdje kako bi ovi mladi ljudi iz KUD 'Lola' upoznali druge kulture, običaje, tradicije. Na putovanjima se ruše predrasude o ljudima, o drugima i drugačijima, a to je naša želja i cilj. Da obogatimo jednog člana da upozna kulture drugih naroda", istakao je čika Mišo.

Kaže da postoji interesovanje mladih za "Lolu", te konstatira da je na žalost rat napravio "katastrofu od grada Sarajeva".

"Dosta je 'pravih' građana Sarajeva iselilo, otišlo je, a došla je masa drugih koji nemaju dovoljno ni edukacije, ni ponašanja, prilagodili su se nekom novom stilu življenja, te kažu 'to je seljačko, to nije za nas'... E pa, sinko moj, pogledaj gdje su završili Lolini 'seljaci', čitavu su planetu obišli zadnjih decenija, upoznali svijet i obogatili se spoznajom života",  rezignirano govori čika Mišo.

"Lola" je iznjedrila, podsjeća on, na desetine vrsnih umjetnika, dramskih, filmskih, pozorišnih, estradnih, mnoštvo instrumentalista, umjetnika svih profila koji su postali poznati ne samo u regiji, nego i svijetu - Japanu, Francuskoj, Njemačkoj, a neki od njih su Meho Puzić,  Zehra Deović, Himzo Polovina, Hanka Paldum i na to su iznimno ponosni.

"S druge strane, zamjeramo svima koji su postigli veliki uspjeh, a zaboravili odakle su 'startali' za svoje životno opredjeljenje, zaboravili su na 'Lolu', a to im je bila prva stepenica kojom su se uspinjali do vrha i ostvarili uspješnu karijeru", naglašava čika Mišo.

KUD "Lola" će 70 godina postojanja i rada obilježiti 14. januara koncertom u Narodnom pozorištu na kojemu će prezentirati dio stvaralaštva, kulture, bogatstva BiH kojega ljubomorno čuvaju od zaborava, prkosni su i ponosni, "baš kao BiH", podvlači čika Mišo.  

"Ne možemo svo bogatstvo 'Lole' prezentirati, ali ćemo biti skromni, a posebno je to dobro za mlade, jer im je cilj da izađu na scenu, da pokažu šta su naučili, njima je to svojevrsna nagrada. Zato pozivam sve građane Sarajeva da dođu na koncert i uživaju u ritmu muzike, plesu i nošnjama", zaključio je u intervjuu za Fenu Mihailo Perućica.

Zanimljivo je da su brojni lijepi trenuci u KUD-u "Lola" iznjedrili i mnoge ljubavi, u konačnici krunisane brakom. Do danas je za 70 godina postojanja "Lole" među članovima društva sklopljeno više od 200 brakova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije