Identitet grada na Neretvi: Liske - ubadalice, rugalice i pošalice

E. H.
Identitet grada na Neretvi: Liske - ubadalice, rugalice i pošalice
/ Arhiv/Radiosarajevo.ba
Tokom narednih sedam dana, u okviru 14. Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", hercegovački dragulj će ugostiti sjajne humoristične predstave, no da li znate šta je stvarna liska koja se na ulicama grada odigrava svakodnevno.

Iako je to naziv za pticu, liska je mnogo poznatija kao sinonim za specifični humor pravih Mostaraca, koji se kroz takozvane liskaluke svakodnevno podbadaju, rugaju jedni drugima i jednostavno šale se na svačiki račun.

Upravo zbog ptice liske, koja je još poznatija i kao ptica sarka, te njene velike lukavosti u lovu, zbog mudrosti koje su pretakali u svoje šale, najveće mostarske šaljivdžije prozvane su liskama. Ovi, kako su ih još nazivali, "boemi oka sokolova i britka jezika" kroz vrijeme su postali pravi simboli duha Mostara, zbog čega ih se svi rado sjećaju, a budući da su potjecali iz svih društvenih slojeva i zanimanja, niko ih nije mogao prisvojiti te su ostali gradski.

"Prava mostarska raja dolazila je u dva hotela, a sada, nažalost, liske nemaju adekvatan prostor za pražnjenje duše. Neretva i Bristol bili su prave filijale liskaluka. Noći i noći provodile su se u kafanama i terasama ova dva hotela i za mene, to je bila rapsodija u plavom. Prava ljepota bilo je druženje sa Zukom Džumhurom, Icom Voljevicom, Mehom Sefićem, Tomom Toićem, Rafikom-Mošom Hamzićem", svojevremeno je kazao Meho Konjhodžić, jedna od starijih liski, a te riječi su zapisane u knjizi Mostarski avareli, novinara Fazlije Hebibovića.

Zbog njihovog velikog umijeća da se našale, bilo na svoj ili tuđi račun, liske su postale dio identiteta Mostara, a budući da su njihova "prirodna staništa" bile gostionice i kafane, često su predmet pošalica bili brojni trgovci, zelenaši i prevaranti, koje su liske na prefinjen način "tjerale" da im plaćaju piće i hranu.

Kao jedna od najpoznatijih liski izdvaja se Vasa Kisa, a s njim rame uz rame stoje još i Muhamed Bega Glavović, Ilija Pjanić, Jovo Srbić, Milan Janjić, Mustafa Ico Voljevic, Meho Sefić, Meho Konjhodžić. Priče ovih ljudi prepričavaju se i dan danas na mostarskim ulicama, te gotovo da ne postoji stanovnik ovog hercegovačkog grada koji barem jednom nije čuo za neku njihovu anegdotu.

"I ja sam poput liske (ptice), jer volim mokre krajeve. Liske vole močvaru, a ja gostionicu", kazao je svojevremeno jedna od mostarskih liski Ilija Pjanić, koji je otkrio odgovor na pitanje gdje liske pronalaze inspiraciju.

Njihova prepoznatljivost u Mostaru dovela je do toga da se, u njihovu čast ulica Kolodvorska nazove Liska ulica, a to je i povod da Mostar već 14. godina bude domaćin humoristima iz cijelog svijeta, na Međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska"

Kad liske "zaigraju poznati ples"...

"Vasinih liskaluka je koliko je i listova na košćeli pod Košćelom. Živio je od šala. Čudesan nadničar duha. Gurmanski ga je hranila i pomodno odijevala mostarska čaršija. Častili su ga naseljenici birtija, a ako nije bilo njih, činio je to gostioničar, u znak zahvale što je navratio baš u njega. A kada Mostar naseli neko drugo vrijeme, i neki drugi ljudi, koji nisu poznavali ni Mostar ni Vasu Kisu, on dopade neugodnosti, sve manje čašćenja. To mu se dogodilo i u tek otvorenoj pozorišnoj kafani.

Ušavši u nju, zatekao je tri nepoznata gosta – glumca. Dvojica su sjedila za stolom, a treći je pijuckao rakiju stojeći pored šanka. Sjednuvši uz onu dvojicu, Vasa je kreveljio lice, skretao pažnju na sebe i očekivao čašćenje. Potraja. Mamurluk i suvoća već ostarjelih usana Vasu podigoše na noge i uputiše ka onom osamljenom. Nametnu mu se riječima:
     – Jesmo li se, nas dvojica, upoznali, u Bagdadu?
     – Ne, ne, svakako ne. Ja nikada nisam bio u Bagdadu – pomalo zbunjeno odgovoriće glumac.
     – Nisam ni ja bio u Bagdadu – vragolastim glasom nadoveza Vasa, nasmija se pa nastavi: – Mora da su to bila, neka, druga dvojica. Dobro, nismo se upoznali u Bagdadu, ali evo, upoznali smo se u Mostaru, pa kad smo se ovako lijepo upoznali, hajde i da se čestito počastimo.
     – Može – još uvijek se do kraja nije snalazio glumac.
     – Još, samo, da vidimo, ko će platiti piće?! – premilostivim glasom i umiljatim izrazom lica, kojega je umio upriličiti na čudesan način, upitno će Vasa.
     – Dobro, častiću ja – kaza glumac, pa i on lice izvede u oblik lika neke već odigrane komedije i pridodade: – Kad smo se, ovako, lijepo, upoznali", zapisao je Marić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije