LGBT performans u centru grada: Ovo su i naše ulice

V.A.Z.
LGBT performans u centru grada: Ovo su i naše ulice
Radiosarajevo.ba / Coming out dan u Sarajevu
"I lezbejke su ljudi", "Postojim i ja, ponosno", "Da li je sloboda ako ne mogu slobodno da volim žene?" neke su od poruka koje su danas na glavnom trgu u Sarajevu prikazale aktivistkinje LGBT zajednice.

Povod performansu je Međunarodni "Coming Out" dan koji se organizira 11. oktobra. 

Coming out je trenutak ili proces u kojem lezbejka, gej, biseksualna, trans* ili interspolna osoba otkriva sebi i drugima svoju seksualnu orijentaciji ili rodni identitet.

Ovaj proces vodi u život bez laži pred sobom, svojim prijateljima/cama i okolinom. LGBT osobe na ovaj način postaju iskrene i bliže se sa svojom porodicom, prijateljima i okolinom, mogu slobodno da žive i vole i da se osjećaju prihvaćeno. 

"Transrodno je zgodno i van 4 zida", poručuje jedna aktivistkinja, želeći na taj način pokazati da LGBT osobe ne žele živjeti u strahu, osjećaju krivice, zbunjenosti ili posramljenosti, niti se suočavati sa visokim stepenom diskriminacije koja je prisutna u bh. društvu.

Zato su na ovom javnom događaju prolaznicima dijelili ruže i informativne letke.

Kako nam je rekla jedna od aktivistkinja, prolaznici reagiraju na različite načine. Neki odbijaju da uzmu letak, neki su skeptični i gledaju sa strahom, dok se neki prolaznici zaustavljaju da saslušaju šta su poruke ove akcije.

Primijetili smo da su mnogi prilaznici prihvatili ružu za koju je zakačena poruka. 

 "Danas smo se okupili ovdje kako bismo poručili da su ove ulice i naše ulice, da i mi želimo da slobodno i bez straha od nasilja i diskriminacije hodamo njima. Na ulicama i u nekim objektima u Sarajevu često se dešava diskriminacije prema LGBT osobama, tako da smo se odlučili da budemo vidljivi.  Oktobar je, inače, mjesec kada pokušavamo da u što većoj mjeri "izađemo iz ormara" i kažemo da doživljavamo opresiju, diskriminaciju i nasilje. Bitno je da pokažemo da smo svi mi ljudi i da niko ne treba da nas mrzi zato što smo LGBT osobe, već da treba zajedno da se borimo protiv nasilja, kriminala, ubica na cestama", kaže Lejla Huremović, koordinatorica iz Sarajevskog otvorenog centra koji je organizirao ovaj performans.

Naša okolina mora da vidi i shvati da su i LGBT osobe dio društva i da imamo pravo da se slobodno i bez straha krećemo ulicama našeg grada, poruka je sa ovog mirnog skupa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije