Komemoracija Jadranki Stojaković u subotu

Radiosarajevo.ba
Komemoracija Jadranki Stojaković u subotu
Komemorativna sjednica povodom smrti istaknute bh. kantautorice Jadranke Stojaković bit će održana u Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu, 7. maja 2016. u 13.30 sati.

Organizator komemoracije, Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS poziva sve kolege, prijatelje, građane, kao i predstavnike medija i institucija kulture da se na ovaj način oproste od umjetnice Jadranke koja je svojim umjetničkim radom dala neizmjeran doprinos u razvoju kulture, ne samo u našoj zemlji već i u regionu. 

Sahrana će biti obavljena u ponedjeljak 9. maja u 14.00 sati, na groblju u Vrbanji u Aleji zaslužnih građana Banje Luke.

Jadranka Stojaković rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom muzičkom karijerom.

Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki, starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Radila je i primjenjenu muziku za televiziju (dječije emisije Televizije Sarajevo) te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živjela je u Japanu, do povratka 2012. godine. Preminula je 3. maja 2016. u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije