Koalicija marginalizovanih grupa KOMA - za društvo jednakih mogućnosti

Radiosarajevo.ba
Koalicija marginalizovanih grupa KOMA - za društvo jednakih mogućnosti

U petak, 13. marta u restoranu Začin, održano je neformalno druženje novinara i članova “Koalicije marginalizovanih grupa – KOMA- za društvo jednakih mogućnosti”.

Pod motom “Zar misliš da si daleko od margine i da ćeš tamo ostati cijeli život?”, počela je kampanja javnog zagovaranja koja ima za cilj pokazati da svaki čovjek u određenom trenutku može postati dijelom društva kojeg nazivamo marginalizirane grupe. A marginalizirane grupe su upravo zbog toga što ih ostatak društva stigmatizira i ne razumije. Čovjek ne razumije čovjeka u nevolji dok je sam ne doživi.

Ove i druge probleme s kojima se danas susreću marginalizirane grupe tretiraće kampanja javnog zagovaranja minimum socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti koja treba da pomogne ovim grupama da se izbore za jednaka prava i normalan život. Nosilac kampanje – Koalicija marginalizovanih grupa u BiH – KOMA okuplja pojedince, nevladine organizacije, društveno odgovorne firme i socijalna preduzeća u misiji rješavanja prioritetnih problema u sektoru ljudskih prava marginaliziranih grupa. KOMA trenutno broji 55 članica iz cijele BiH i cilj joj je da putem javnog zagovaranja direktno utiče na process donošenja javnih politika u ovoj oblasti.

Kampanja javnog zagovaranja fokusira se na uspostavljanje minimum socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti putem usvajanja entitetskih mjera kao što su izmjena i dopuna resornih zakona o socijalnoj zaštiti ili drugih akata koji regulišu ovu materiju i putem donošenja novih, posebnih akata kojima će se i zakonski regulisati ova problematika.

Kampanja će, također, zagovarati rješenja koja promoviraju unaprjeđenje javnih politika što će rezultirati boljim ostvarivanjem socijalnih ljudskih prava, te boljim ciljanjem potreba marginaliziranih grupa i pravednijom raspodjelom naknada u okviru socijalne politike. Krajnji cilj je pružanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti, ujednačenih unutar entiteta, čime se stvaraju uslovi za otklanjanje postojeće teritorijalne diskriminacije među korisnicima i približavanje društvu jednakih mogućnosti za sve građane.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije