Azil u Zenici otvoren, psi mrtvi na ulicama, u Srebreniku niko nije kriv za ubistva

Naim Kavazić
Azil u Zenici otvoren, psi mrtvi na ulicama, u Srebreniku niko nije kriv za ubistva
Bosnu i Hercegovinu početkom 2017. godine potresao je brutalan čin trovanja pasa u Zenici koji je predstavljao i direktno ugrožavanje cijele zajednice u ovom bh. gradu. Ko je kriv za zločine nad napuštenim psima u Zenici i Srebreniku?

Nažalost, dok je još uvijek istraga u vezi ovog nedjela bila u povoju, iz Srebrenika su se u bh. javnosti pojavile fotografije leševa napuštenih pasa koje su načinjene u neposrednoj blizini naselja Kiseljak i Rapatnica.

Zastrašujuća je činjenica da ovakvi zločini, i posebno njihovo eventualno nesankcioniranje, ohrabruju praksu kršenja zakona ove zemlje, kao i moralnih normi, što može voditi „preuzimanju stvari u svoje ruke“ i kad su svi drugi problemi društva u pitanju.

Kontaktirali smo Snežanu Vidović iz Udruženja „Šapa“ Zenica, koja nam je rekla da su prvi slučajevi trovanja pasa u Zenici zabilježeni 26. januara.

Naše Udruženje pronašlo je 23 otrovana psa, od kojih je 19 bilo mrtvo, a četiri su preživjela trovanje i stabilno su zahvaljujući ukazanoj pomoći. Mi i nakon mjesec dana nemamo saznanja o mogućim počiniocima ovog gnusnog zločina, a ostaje nam da čekamo rezultate istrage koju provodi Tužilaštvo ZDK-a i nadamo se da ćemo ubrzo saznati koje to selektivno trovao napuštene pse u Zenici“, rekla je za Radiosarajevo.ba Vidović.

Prema njenim riječima, psi su trovani na lokalitetima Kanal, Blatuša, iza slastičarne Una, ulica Fra Grge Martića, iza Radio Zenice, područje oko Vatrogasnog, Radakovo kod Komrada, Babina rijeka kod Bazena, a o trovanju je Udruženje Šapa Zenica odmah obavijestilo MUP ZDK-a i Tužilaštvo.

Podsjećamo da je ubijanje napuštenih životinja krivično djelo za koje je zaprijećena zatvorska kazna u skladu s odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH. Osim toga trovanje pasa uz ostavljanje i nanošenje otrova po otvorenim površinama predstavlja krivično djelo izazivanja opće opasnosti.

Kontaktirali smo Tužilaštvo ZDK-a gdje su nam kazali da je ova institucija formirala predmet po pitanju ovog slučaja i poduzimaju se istražne radnje.

„U konkretnom predmetu, MUP ZDK-a pronašao je dvanaest leševa, dok na jednom lešu koji pronađen nakon toga nema tragova trovanja. Dva leša upućena su na obdukciju te se čekaju rezultati. Prema našim informacijama, aktivisti iz Udruženja Šapa odnijeli su nekoliko leševa na nepoznato mjesto, a Tužilaštvo poduzima sve potrebne mjere i radnje na rješavanju ovog slučaja“, izjavila nam je Naila Muratović, stručna saradnica za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva ZDK-a.

Međutim, prema našim saznanjima niko od izabranih zvaničnika Grada Zenice, se nije javno oglasio, sa zvaničnom javnom osudom ovog čina, kojim bi poslali poruku javnosti da se počinitelji moraju naći i kazniti, i da se ovakve krivične radnje neće tolerirati.

Enisa Kovačević, viša stručna saradnica za poslove informiranja i odnose s javnošću Grada Zenice za Radiosarajevo.ba je kratko rekla da su u saradnji s poduzećem ALBA Zenica početkom godine počeli s vođenjem skloništa za životinje, kao i higijenskog servisa, odnosno uspostavljen je azil u kojem se smještaju napušteni psi sa zeničkih ulica.

Činjenica jeste da je Grad Zenica napokon dobio Sklonište za napuštene životinje koje ima pretpostavke da bude primjer dobre prakse, a hoće li sklonište postati i ostati primjer dobre prakse, zavisit će od onih koji vode ovaj projekt i svih nadležnih organa. 

Prema riječima Rahime Huseinović iz poduzeća ALBA Zenica, aktivnosti po pitanju zbrinjavanja napuštenih pasa u Zenici regulirane su Ugovorom sklopljen između Grada Zenica i ovog poduzeća koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, i svih drugih zakonskih uvjeta za pokretanje higijenskog servisa i skloništa za životinje.

„U svrhu osiguranja potrebe veterinarske zaštite zdravlja životinja potpisan je ugovor s veterinarskom stanicom. Novo izgrađeno sklonište za životinje, koje je napravljeno u skladu s pravilnikom, nalazi se na propisanoj udaljenosti od naseljenog mjesta cca 500 m i osigurava sve propisane higijensko-tehničke uvjete za smještaj životinja. Do sada smo smjestili 50 pasa, a kapacitet azila je 100 pasa", kazala je za Radiosarajevo.ba Huseinović.

U isto vrijeme dok su na ulicama Zenice ležali mrtvi otrovani psi, pojavile su se fotografije leševa napuštenih pasa koje su načinjene u neposrednoj blizini naselja Kiseljak i Rapatnica na prostoru općine Srebrenik.

Iz Općinske administracije Srebrenika za Radiosarajevo.ba su rekli da je nakon saznanja o pronađenim leševima ubijenih životinja na prostoru ove općine održan kolegij općinskog načelnika i da su donijeti određeni zaključci.

„Direktno, uputili smo dopis LD Majevica s upitom da li su oni izvršili uklanjanje štetočina iz lovišta kojim gazduju i ako jesu, zašto do kraja nisu izvršili akciju tako da su te leševe sklonili prema propisima koje nalaže Zakon“, rečeno nam je iz press službe ove Općine.

Iz PS Srebrenik su nam rekli da ne mogu davati nikakve informacije o slučaju i da se obratimo MUP-u TK-a. Glasnogovornik MUP-a TK-a Izudin Šarić za Radiosarajevo.ba je rekao da nisu zaprimili prijavu građana da se ovaj slučaj uopće i desio.

„MUP TK-a je nakon natpisa u medijima, istražio slučaj pronalaska leševa pasa, iako u PS Srebrenik nije zaprimljena dojava povodom ovog slučaja, niti od građana, niti od bilo kakve druge organizacije i prema informacijama do kojih smo došli, možemo reći da pse nisu usmrtili pripadnici LD Majevica, kako su neki mediji prenijeli“, saopćio nam je Šarić.

S obzirom na to da su iz Općinske administracije Srebrenika uputili dopis ovom lovačkom društvu koje gazduje lovištem na području ove općine, kontaktirali smo sekretara LD Majevica iz Srebrenika Suada Bajraktarevića koji je izričito potcrtao da lovci nisu izvršili akciju uklanjanja štetočina iz lovišta, a niti su na bilo koji način odgovorni za leševe koji su se pojavili u koritu rijeke Tinje.

„Prema Zakonu koji su naši članovi dužni poštovati, zabranjeno je ubijanje životinja u naseljenim mjestima, te odgovorno tvrdimo da mi ne snosimo odgovornost za ovaj zločin. Moramo vam istaći da su naši članovi uklonili leševe i zakopali ih na propisno uređenom prostoru. Prema našim saznanjima nabujala rijeka Tinja je te leševe donijela s nekog drugog mjesta“, ispričao nam je Bajraktarević.

Nažalost, kao i za Zenicu tako i za Srebrenik ostaje nejasno ko je kriv za brutalne i nemile zločine koji su učinjeni nad životinjama s ulice. Čak bi se moglo kazati da su za pitanje pasa lutalica okrivljeni su sami psi.

Na kraju, moramo podsjetiti, da je Kancelarija za veterinarstvo BiH najviša instance nadležnosti za provedbu državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, a isti funkcionira u okviru Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba poslala je upit Kancelariji povodom ovih događaja, a od njih smo dobili šturi odgovor da su službeno tražili od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog i Zeničko-Dobojskog kantona kao nadležnih veterinarskih inspekcija za navedene općine da dostave izvještaje inspekcijskih nadzora pomenutih slučajeva u skladu s odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja („Službeni glasnik BiH“, broj 25/09).

„U svakom slučaju, Kancelarija za veterinarstvo BiH osuđuje svako nehumano i nezakonito postupanje prema životinjama“, rekao je Ljubomir Kalaba direktor KZV-a BiH za Radiosarajevo.ba.

Na kraju, moramo naglasiti da je okrutnost prema životinjama, osim toga što predstavlja krivično djelo, zapravo i indikator za šablon koji se može lako početi odnositi i na odnos prema ljudima, tako da bi ovo pitanje trebalo zanimati i one koji životinje ne vole ili ih se boje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije