Kladanj i Vlasenica biciklima će prenijeti poruke mira i tolerancije

Radiosarajevo.ba
Kladanj i Vlasenica biciklima će prenijeti poruke mira i tolerancije
Biciklistički klub KPL u okviru projekta „Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti“ organizirao je „Biciklijadu mira“ u Vlasenici.

Biciklijadi su prisustvovali biciklisti i biciklistkinje iz Kladnja, Tuzle, Živinica, Bijeljine, Brčkog, Rogatice, Istočnog Sarajeva i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj projekat korak je ka povezivanju dviju općina - Kladanj i Vlasenica, koje imaju veoma malu komunikaciju i zajedničku saradnju, ispričao je za Radiosarajevo.ba Amer Šehić iz Kladnja. član biciklističkog kluba zahvaljujući kojem je postao i dio ovog projekta.

Šehić je rođen u 80-im pa se ne sjeća kakvu su saradnju ranije imale dvije općine, ali kažu da se zasigurno više pričalo i živjelo u miru.

Sada njega i njegove kolege sa Vlasenicom povezuje biciklistički klub, i projekti poput ovog za kojih se nada da će ih biti sve više.

Biciklijadu mira je otvorio načelnik opštine Vlasenica Dragoslav Todorović i poželio dobrodošlicu .

Ovim događajem organizatori su željeli poslati poruku mira i tolerancije prema svim narodima u BiH i svojim primjerom podstaći sve građane naše zemlje na ovakve i slične aktivnosti, a sve u cilju mirnije i tolerantnije budućnosti. I uspjeli su.

U narednih nekoliko sedmica sličnu  biciklijadu će organizirati biciklisti iz Kladnja.

Pored biciklijada, biciklistički klub iz Vlasenice KPL  će organizirati kamp i šumu mira zajedno sa kolegama iz Kladnja.

Projekat ima za cilj jačanje svijesti  o međuetničkoj toleranciji među mladima te stvaranje uslova za jačanje međureligijskog dijaloga. Primarna ciljna grupa su učenici različitih nacionalnosti, članovi biciklističkih klubova i planinari, predstavnici lokalnih vlasti te direktori srednjih škola. 

Projekat će se realizirati kroz partnerstva sa biciklističkim klubom iz Kladnja,  Općinom Vlasenica i Općinom Kladanj, planinarskim društvima i srednjoškolskim centrima iz ovih zajednica te šumskim gazdinstvom Birač. 

Projekt  je finansiran u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) kojeg implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije