Kazoze: Odličan način da saznate isplati li se aplicirati na neko radno mjesto

S. Š. J.
Kazoze: Odličan način da saznate isplati li se aplicirati na neko radno mjesto
Kazoze je online platforma koja pomaže ljudima u traženju posla. Ako želite saznati više o nekoj firmi prije nego se prijavite za posao, ova platforma vam može pomoći u tome.

Portal Radiosarajevo.ba već je pisao o mladićima koji su imali briljantnu ideju da osnuju online platformu Kazoze. Martin Pulić, Saša i Marko Samardžić su dodali novu opciju, a to je da firme koje se prijavljuju budu transparentne za korisnike.

"Korisnici na premium profilima mogu da se kompletno upoznaju s firmom prije nego što krenu u proces apliciranja za posao. Radi se o tome da su to jake firme i transparentnost je njima kao pokazivanje perja. To firme žele, žele da privuku najbolje radnike (ne samo nezaposlene, već i zaposlene). Logika modernog recruitinga je kao na tržištu fudbala. Ne vjerujem da Manchester United regrutuje u smislu: Traži se lijevi bek, pošaljite CV na xyz@gmail.com, a pogotovo ne regrutuje igrače koji nisu nigdje igrali po godinu ili dvije. Najbolji performance radnici se plaćaju suhim zlatom", kaže Martin Pulić za Radiosarajevo.ba.

Ciljna grupa ove platforme su obrazovani ljudi starosti između 24 i 50 godina, kojima žele pomoći da pronađu odgovarajući posao i firmu koje vole.

To znači i da će korisnici moći pogledati oglas za posao, provjeriti da li se uopće isplati aplicirati u toj firmi, a onda zaključno da ocjene proces apliciranja za posao – ocijeni konkurs.

"Šta Kazoze radi za pojedinca? Svaki pojedinac na Kazozeu koji se upusti u proces traženja posla, prakse ili obuke.... ima priliku da ocijeni taj proces. To je jako bitno jer on ojačava svoju poziciju na taj način. Racionalan poslodavac će tim ocjenama ozbiljno pristupiti. Mi ojačavamo svakog pojedinca i želimo da pravimo modernog, ojačanog - pojedinca. Moramo reći mladima da je za njih bitno da aktivno učestvuju u tim procesima kao subjekt, a ne pasivno kao objekt", dodaje Martin.

Na platformi je moguće ocijeniti firme iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, a planirano je i proširenje na tržište rada na istoku sve do Rusije (Albanija, Bugarska, Rumunija, Ukrajina i Rusija).

"Do sada imamo oko 400 autentičnih ocjena poslodavaca i preko 400 registrovanih korisnika i veoma smo zadovoljni u kakvom pravcu idemo", zaključuje Martin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije