Kako je grupa mladih entuzijazista uljepšala dan osobama sa teškoćama

Anadolija
Kako je grupa mladih entuzijazista uljepšala dan osobama sa teškoćama
Članovi Udruženja za podršku osobama s intelektualnim teškoćama "Oaza" u Sarajevu su u prostorijama centra imali pravu zabavu.

Nju je priredila grupa mladih sarajevskih entuzijasta okupljenih u projektu pod nazivom "Ispunimo srca, vratimo osmijeh", kojeg su sami osmislili.

Njihova misija je, kako kažu, da svakog mjeseca posjete neko udruženje djece ili čak odraslih s umanjenim sposobnostima, kako bi im, uz pjesmu, ples i zabavu, uljepšali dan.

Grupa mladih je, na oduševljenje prisutnih, uz muzičku pratnju mladića Halida iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu osmislila pjesmu, himnu za centar "Oaza". 

Današnje druženje proteklo je u veseloj atmosferi, uz razgovor i zakusku. Da su ovakva i slična druženja uvijek dobrodrošla u prostorijama Centra, rekao je 22-godišnji Alen Suljević.

"Sedam godina sam u Udruženju, lijepo mi je i družimo se. Meni je lijepo, imamo dosta druženja i rođendanskih zabava. Ovdje je danas prelijepo, pjevamo pjesme i veselimo se", rekao je Alen za AA.

Grupa mladih, sastavljena od novinara, slobodnih umjetnika, pjesnika, frizerki i jedne mlade kuharice, svima u "Oazi" predstavili su svoja zanimanja, ističući kako se njima mogu baviti i osobe s invalidtitetom.

"Nas je devet, mada se taj broj mijenja. Danas smo tu punog srca i preplavljeni emocijama. Cilj je pokazati da su ove osobe identične nama i da mogu obavljati bilo koji vid posla, da mogu biti i frizeri i kuhari i novinari ukoliko im pružimo razumijevanje, ukoliko im damo mogućnost da komuniciraju s nama. Cilj je da svakog narednog mjeseca posjetimo neko udruženje, za djecu ili odrasle, da pošaljemo pozitivnu poruku, da se sjetimo tih osoba svakog dana, a ne samo na dan kad se obilježava neki invaliditet. Cilj je probuditi javnost. Mi smo otvorenog srca za sve profesije. Svakog mjeseca imamo zakuske, tortice, sokiće i poklone za svaki centar u koji dođemo", rekla je za AA Azira Softić, jedna od organizatorica projekta.

Osim druženja i razgovora, mlada kuharica je sve prisutne počastila domaćim "bombicama", dok su frizerke za sve koji su željeli besplatno plele pletenice, pravile frizure, šišale i fenirale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije