Prvi u BiH: Kakanj će svojim nadarenim studentima plaćati doktorski studij

Naim Kavazić
Prvi u BiH: Kakanj će svojim nadarenim studentima plaćati doktorski studij
/ Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj
"Ulaganje u obrazovanje najbolja je investicija. Svaka sredina treba stručnjake bez kojih nema svijetle budućnosti u pogledu prosperiteta..."

Vođeni ovim, od 2017. godine Općina Kakanj odlučila je da će u potpunosti, ili većim dijelom, u ovisnosti od broja prijava i ukupnog izdvojenog raspoloživog iznosa, finansirati i troškove doktorskog studija za građane Kaknja koji ostvare izvanredne rezultate na master studiju.

"Cilj nam je da pomognemo mladim uspješnim ljudima da završe doktorski studij i da ostanu u Kaknju i BiH kako bi svoje znanje stavili u funkciju razvoja naše lokalne zajednice i naše domovine. Ovo je i naša nagrada njima za njihovo zalaganje i angažman", govori za Radiosarajevo.ba načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Prema onome što nam je rekao, u sljedećoj godini očekuje da će doktorski studij upisati troje ili četvero studenata iz Kaknja koji su ostvarili izvanredne rezultate na master studiju.

Kako kaže, postoji mnogo uspješnih mladih ljudi iz Kaknja koji postižu izvanredne rezultate tokom procesa obrazovanja, a za sve njih velika je podrška upravo Općina Kakanj koja dodjeljuje stipendije i studentima, i učenicima srednjih škola, što je rijetkost jer stipendije za studente obično dodjeljuju kantonalna ministarstva koja su nadležna za oblast obrazovanja, dok su rijetke ili gotovo da nema lokalnih zajednica koje stipendiraju učenike srednjih škola.

Kakanjski studenti koji ostvaruju izvanredne rezultate pravo na stipendiju ostvaruju automatski bez bodovanja. 

"Također, automatski bez bodovanja pravo na stipendiju ostvaruju i učenici srednjih škola - djeca s poteškoćama u razvoju, djeca poginulih rudara i djeca iz populacije Roma. Učenik srednje škole koji ponese titulu učenika generacije ostvaruje, automatski bez bodovanja, pravo na stipendiju za prvu godinu studija", ističe nam načelnik Mandra.

Prema nepotpunim podacima kojima raspolažu, Kakanj ima oko 450 studenata.

"Međutim, s obzirom na to da obrazovanje nije nadležnost lokalnih zajednica, nemamo tačne statističke podatke", dodaje Mandra.

Statistički gledano, najviše mladih iz Kaknja studira na Univerzitetu Zenica prvenstveno radi geografske blizine ovoga grada, ali dosta ih se obrazuje i u Sarajevu, kao i u Tuzli gdje je studentima iz Kaknja posebno privlačan studij na Rudarsko-geološkom fakultetu.

Ova jedinstvena odluka općinske administracije u Kaknju, da na ovaj način ulaže u obrazovanje, zasigurno predstavlja presedan u Bosni i Hercegovini i treba da bude vodilja ostalim općinama, jer bez visokoobrazovanih stručnjaka nema svijetle budućnosti i napretka. 

Zlatni kakanjski studenti

Alem Merdić iz Kaknja danas je asistent na Ekonomskom i Politehničkom fakultetu u Zenici. Za vrijeme studija kao najbolji student dobio je tri nagrade “Povelja dekana”, tri nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, dvije nagrade Studentskog centra Zenica, objavio je dva naučna rada…

Kakanjka Dženana Bećirhodžić prošle godine je proglašena za najbolju studenticu Univerziteta u Zenici. Naime, Dženana je završila dva ciklusa obrazovanja na Fakultetu za metalurgiju i metale u Zenici sa prosjekom ocjena 10, te je za ovaj uspjeh dobila i nagradu rektora koja se dodjeljuje studentima koji polože sve ispite bez ponavljanja, sa prosječnom ocjenom 9 i više, uz uslov da ne obnove niti jednu godinu.

Tokom prvog i drugog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Univerziteta u Sarajevu Adha Hrusto iz Kaknja ostvarila je izvanredne rezultate. Za izvanredan uspjeh ostvaren tokom prvog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Sarajevo Adha je 2014.godine dobila Srebrenu značku Univerziteta za ostvareni prosjek ocjena 9,42. Adha je nedavno završila i drugi ciklus studija. Za izvanredan rezultat ostvaren tokom drugog ciklusa studija na ETF-u Adhi je nedavno, na svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta Sarajevo, dodijeljena Zlatna značka Univerziteta.

Dalila Ahmetović, dvadesettrogodišnja Kakanjka, magistrica Fakulteta saobraćaja i komunikacija Sarajevo, smjer cestovni saobraćaj, tokom obrazovanja ostvarila je fascinirajuće rezultate, a danas, zahvaljujući Udruženju “Obrazovanje gradi BiH” i Općini Kakanj, svoje prvo radno iskustvo stiče u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj na poslovima iz svoje struke.

Jelena Šljivić iz kakanjskog naselja Haljinići tokom studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici dobila je dvije nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za najbolju studenticu Filozofskog fakulteta, 3 povelje dekana Filozofskog fakulteta Zenica za postignuti najbolji uspjeh u toku prve, druge i treće godine studija (u trećoj godini studija prosječna ocjena 9,85), te nagradu Unije studenata Univerziteta Zenica za ostvareni najveći ukupni prosjek ocjena tokom dodiplomskog studija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije