"Ja sam muslimanka, imigrantica i glasala sam za Trumpa, a evo i zašto"

Radiosarajevo.ba
"Ja sam muslimanka, imigrantica i glasala sam za Trumpa, a evo i zašto"
/ Foto: The Washington Post
Asra Q. Normani, bivša je novinarka Wall Street Journala i suosnivačica je Muslimanskog reformskog pokreta.

"Mnogo toga se piše i govori o pobornicima Donalda Trumpa što nije tačno. Ovo je moja ispovijest i objašnjenje: Ja, 51-godišnjakinja, muslimanka, 'obojana' imigrantica - ja sam jedna od birača koji su glasali za Trumpa. A ja nisam rasistkinja, šovinistkinja ili član KKK-a, što se često pripisuje simpatizerima Trumpa", piše ona za The Washington Post.

Većinu protekle godine svoju izbornu naklonost držala sam u tajnosti: naginjala sam republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

Nakon što je Hillary Clinton čestitala Trumpu na tome što je novoizabrani američki predsjednik, jedna prijateljica na Twitteru se izvinila svijetu, dodavši da postoje milioni Amerikanaca koji ne podržavaju Trumpovu mržnju, podjele i neznanje.

Dodala je: "Sramim se miliona koji ga podržavaju".

To, pretpostavljam uključuje i mene - ali upravo u tome je stvar, i upravo to je uzrok poraza Hillary Clinton. Ja odbacujem sve Trumpove stavove i poruke mržnje.

No, ja sam i samohrana majka koja si ne može priuštiti zdravstveno osiguranje.

Obamin program otplate kredita nije mi pomogao. U utorak sam vozila do Virginije, gdje sam vidjela obične Amerikance u ruralnoj Americi, ljude poput mene, koji se bore kako bi spojili kraj s krajem nakon osam godina Obamine administracije.

Usto, kao liberalna muslimanka koja je osobno proživjela i doživjela islamski ekstremizam, protivim se odluci Baracka Obame da ne povezuje samu riječ islam s teroristima i Islamskom državom.

No, e-mailovi koje je objavio WikiLeaks bili su kap koja je u mom slučaju prelila čašu. Objava informacija o tome kako su Katar i Saudijska Arabija donirali milione dolara Clinton fondaciji potpuno su srozali moju podršku Hillary Clinton.

Da, zagovornica sam jednakih plaća. Ne, ne slažem se s Trumpovim izjavama o tome da treba izgraditi zid između SAD-a i Meksika te zabraniti muslimanima ulazak u SAD.

No, ja znam da je američki institucionalni i politički sistem, kao i bogata historija socijalne pravde i ljudskih prava nešto što će onemogućiti da se Trumpove huškačke poruke ostvare.

Više bi me brinuo utjecaj teokratskih muslimanskih diktatorskih zemalja, kao što su Katar i Saudijska Arabija a u Americi Hillary Clinton", napisala je ona između ostalog za The Washington Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije