Izvještaj UN-a: Većina žrtava trgovine ljudima su žene i djevojčice

Radiosarajevo.ba
Izvještaj UN-a: Većina žrtava trgovine ljudima su žene i djevojčice
Pixabay / Ilustracija
Gotovo tri četvrtine žrtava trgovine ljudima su djevojčice i žene, pokazuje novi izvještaj UN-a, objavljeno u srijedu.

Izvještaj Ujedinjenih naroda o trgovini ljudima u svijetu 2016. otkriva da su žrtve u 51 posto slučajeva odrasle žene, a 20 posto su maloljetne djevojčice.

Izvještaj UN-ova Ureda za droge i kriminal (UNODC) upozorava na povećanje broja odraslih muškaraca žrtava trgovaca ljudima s 13 posto 2004. na 21 posto deset godina poslije.

Kao i prije dvije godine, gotovo trećina žrtava su djeca.

Između 2012. i 2014., zabilježena je ukupno 63.251 žrtva trgovine ljudima u 106 zemalja. U tom je razdoblju osuđen 14.191 trgovac ljudima.

Ljudima se trguje ponajprije radi spolnog iskorištavanja i prisilnog rada, ali isto tako i da bi radili kao prosjaci, stupili u lažne brakove, sudjelovali u prevarama, proizvodnji pornografskih materijala, radi njihovih organa i dr., rekao je direktor UNODC Jurij Fedotov.

Trgovina ljudima češća je u zonama sukoba i u terorističkim režimima, navodi se u izvještaju.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u utorak svoju prvu rezoluciju o trgovini ljudima u zonama sukoba. Pozvalo je države članice da trgovinu ljudima definiraju kao kazneno djelo, zaštite žrtve i progone trgovce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije