Imam sa Breke u džamiji udomio studenta koji nije imao novca za prenoćište

Radiosarajevo.ba
Imam sa Breke u džamiji udomio studenta koji nije imao novca za prenoćište
Imam džamije na Breki Muhamed Velić i ove godine je na svom Facebook profilu pozvao ljude koji nemaju gdje da se ugriju ili koji nemaju topli dom da se smjeste u njegovu džamiju.

O njegovim gestama pisali smo više puta, a danas nas je oduševio još jednom pričom - u svojoj džamiji je ugostio studenta iz Livna koji nije imao novca za prenoćište u Sarajevu.

"Noćas u džamiji na konaku ima jedan musafir. Student iz Livna, studira prāvo u Sarajevu. Fin momak. Došao je u džamiju nešto malo prije akšama. Sjedio sam u mektebu, čuo sam ga i vidio na kamerama, mislio sam da je došao namaz da obavi, ali sam vidio da se uzhodao.

Izašao sam da vidim o čemu se radi. Kad on pred mene, zahvaljuje Allahu da me je sreo. Kaže da je došao iz Livna, mora neke ispite polagati, a nema para da plati prenoćište, pa pita može li prespavati u džamije dvije noći. Naravno da može, kažem mu, tu smo da pomognemo! Klanjao je zajedno s nama akšam i jaciju, a onda sam mu rekao da me čeka na mahfilu (na spratu džamije), izaći ću da mu pokažem gdje šta stoji i kako ćemo napraviti postelju. Nakon nekoliko minuta, dok sam se spremio, krenuo sam prema mahfilu, a onda sam čuo da s nekim razgovara na telefon, bila je to njegova majka. Govorio joj je da je našao džamiju, da se hajirli smjestio i da je sve u redu.

O, Bože, mislio sam u sebi dok se selamio s majkom, ponavljajući joj da ne brine, ima li išta ljepše, toplije i iskrenije od razgovora s majkom! Svaki taj razgovor isto zvuči i ništa se s njim ne može porediti.

Reče mi da je to njegova majka, selami me. Alejkumusselam, poselami i ti nju, kažem mu, i sve dok imaš majku koja te tako zove i brine za tebe, zapamti, nećeš biti sām i nećeš ostati nezbrinut. Jer, Milostivi Allah sluša njihove dove i molitve, više no ičije.

Otišao sam iz džamije, dirnut i smiren, u isto vrijeme; jedan je novi čuvar na konaku u našoj džamiji i jednostavno se lijepo osjećam zbog toga. A dova njegove majke, bezbeli, sve nas pokriva", napisao je efendija Muhamed Velić na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije