I Stari most će se u subotu priključiti akciji "Sat za planetu Zemlju"

Anadolija
I Stari most će se u subotu priključiti akciji "Sat za planetu Zemlju"
/ AA
Zajedno za najvećim svjetskim atrakcijama i Stari most u Mostaru će u subotu na sat vremena uroniti u mrak i biti dio globalne inicijative Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planet Zemlju”.

Mostar će desetu godinu zaredom biti među 7.000 gradova u svijetu koji će podržati tu akciju.

WWF Adria, zajedno s Koledžom ujedinjenog svijeta Mostar, i ove godine "Satom za planet Zemlju" želi potaknuti pojedince da svojim malim akcijama nastoje usporiti klimatske promjene. Stoga se u subotu, 25. marta/ožujka u 20,30 sati, uz gašenje svjetla na simbolu Mostara održava i niz drugih akcija na nekoliko lokaliteta u gradu uz iznimno bogat program.

„Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta“, poručeno je danas na konferenciji za novinare kojom je najavljena subotnja akcija.

Predstavnik WWF-a u BiH Zoran Mateljak je podjsetio na početke akcije „Sat za planetu zemlju“ te da je Mostar jedan od prih gradova u BiH koji se pridružio ovoj akciji.

„Sve je počelo u Sydneyu 2007. godine, a potom su se priključivali i ostali veliki gradovi sa gašenjem svjetala u tom periodu od jednog sata na najvećim svjetskim atrakcijama. WWF svake godine objavi i izveštaj kako je protekla ta akcija i meni je drago da u tom jednom video-klipu koji traje od prilike minut i pol uvijek bude Mostar i Stari most kao jedan simbol rekao bih i cijele naše regije, a ne samo BiH“, kazao je Mateljak.

Sa ovom akcijom kako je naglasio cilj je potaknuti konkretne aktivnosti i ljude da razmišljaju kako i na koji način koristimo prirodne resurse.

Savjetnik za odnose s javnošću Gradske uprave Mostara Miroslav Landeka istaknuo je kako je gašenje svjetla na Starom mostu veoma značajno, ali i činjenica da se ove godine aktivnosti provode na više lokacija u gradu.

„Moram reći da smo se jako trudili da osvijetlimo Stari most i pokažemu svu njegovu ljepotu, ali ćemo se u subotu pridružiti ovoj akciji i ugasit ćemo svjetla na simbolu grada Mostara“, kazao je Landeka te izrazio zadovoljstvo što se program održava na više lokacija u Mostaru i pozvao sve građane da na sat vremena ugase svoja svjetla i pokažu ekološku svijest.

U sklopu aktivnosti „Sat za planetu zemlju“, u MC Pavarotti za planetu zemlju će se održati stand-up komedija pod svijećama, a Rock škola u Mostaru koja već tri godine podržava ovu akciju na više lokacija u gradu će glazbom stvoriti poseban ugođaj. U događaju će učestvovati 110 polaznika Rock škole, rekao je direktor Orhan Maslo.

Ambasador ove akcije i WWF-a sedmu godinu zaredom je i Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC).

„I ove godine će se sve skupa desiti u vrijeme održavanja konferencije Model ujedinjenih naroda (MUN). Ne samo učenici koledža, nego i mladi iz čitave BiH i regije i brojnih zemalja pridružit će nam se u ovoj akciji. Program MUN-a održavat će se u OKC-u Abrašević i u 20.30 sati ugasit će se svjetla, upaliti svijeće i održat će se aktustični program u tom prostoru“, kazala je direktorica UWC-a Valentina Mindoljević.

Globalna inicijativa WWF-a "Sat za planet Zemlju" nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem osvještavanja stanovništva svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije