Guardian: 2017. je "godina noćne more" za BiH i Balkan

Radiosarajevo.ba
Guardian: 2017. je "godina noćne more" za BiH i Balkan
Screenshot / Ilustracija
Prva prava glavobolja koju bi američki predsjednik Donald Trump mogao imati zbog vanjske politike neće biti ni Kina ni Bliski istok, već haos u zemljama bivše Jugoslavije.

Ugledni dnevnik ističe u svojoj analizi kako su etničke tenzije ponovno u porastu, od Bosne i Hercegovine, preko Crne Gore i Srbije, do Kosova i Makedonije.

Srbi su, piše, bili oduševljeni Trumpovom pobjedom, ako ni iz kojeg drugog razloga onda jer je pobijedio suprugu njihovog najvećeg neprijatelja Billa Clintona, koji je poveo NATO-ovu kampanju bombardiranja srpskih snaga u Bosni i na Kosovu.

U opširnoj analizi, Guardian podsjeća i na situaciju u BiH, koja je podijeljena na dva entieta, i da rane iz rata koji je trajao do 1995. godine nikada nisu zacijelile.

"Republika Srpska redovno prijeti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi prijetili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahtjeva za revizijom odluke Međunarodnog suda o gencidu srpskih snaga tokom rata.", piše Andrew MacDowall za Guardian.

Kao i uvijek, kako se navodi u tekstu, cijeli region ima problem ne samo s unutrašnjim razmiricama već i zbog inostranih faktora.

"Evropska unija, pogođena svojim egzistencijalnim problemima, smanjila je ekspanziju na zapadni Balkan. Pristup Trumpove administracije i dalje nije jasan. Rusija za to vrijeme poveća svoju moć u regionu i proširi uticaj", piše britanski medij.

Za kraj, u analizi situacije na Balkanu, naglašava se da diplomate u regiji označavaju 2017. godinu kao "godinu noćne more", pogotovo zbog izbora u Srbiji ove, i u BiH naredne godine, te da proevropski orijentisani političari i aktivisti šansu regiona vide samo u zajedničkom djelovanju, a prekrajanje granica vide kao otvaranje Pandorine kutije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije