Ginekologinja Šlaković: Vaginalne i urinarne infekcije najčešće su ljeti

E.B.
Ginekologinja Šlaković: Vaginalne i urinarne infekcije najčešće su ljeti
Ljeto donosi puno užitaka, toplije vrijeme, boravak na suncu, moru, bazenu ali to je i sezona pojačanih urinarnih i vaginalnih infekcija.

Promjena okoline, temperature, načina ishrane, životnih navika dovodi i do pada imuniteta a sunce, vrućina i vlaga dovode do veće osjetljivosti intimnog područija, kaže za Radiosarajevo.ba specijalistica ginekologije i akušerstva dr. Maja Šlaković.

Prema njenim riječima ljeto je vrijeme kada se najčešće javljaju vaginalne i urinarne infekcije stoga je neophodna pojačana briga o osobnoj higijeni te upotreba pamučnog veša.

"Treba izbjegavati primjenu neadekvatnih sapuna i dezodoransa. Preporučuje se redovito tuširanje nakon kupanja u bazenu kao i primjena adekvatnog sapuna i probiotika za vaginalnu floru. Odgovorno seksualno ponašanje je imperativ u sprečavanju spolno prenosivih bolesti“.

Kako prepoznati candidiazu

Doktorica Šlaković kaže da je najčešća infekcija, gljivična infekcija-candidiaza. Ova infekcija se manifestira pojačanim gustim iscjetkom, vaginalnim svrbežom, otokom sluznice, osjećajem pečenja i osipom.

"Rezultat je narušena ravnoteža vaginalne flore koja može biti uzrokovana nekontroliranom upotrebom antibiotika, povećanim nivoom određenih hormona, upotrebom nekih lijekova kao što su kortikosteroidi, prisustvom šečerne bolesti kao i povećanim unosom ugljikohidrata u ishrani. Infekcija se liječi primjenom antimikotika vaginalno i oralno“.

Sve češća pojava kod žena su i kondilomi. Riječ je o spolnim bradavicama koje uzrokuje humani papilloma viruso (HPV). Na pitanje šta su to kondilomi te kako se prenose, doktorica nam pojašnjava.

"Tridesetak vrsta tog virusa uzrokuje bradavice. Najčešče se prenose spolnim odnosom ali je prijenos moguć i direktnim kontaktom kože. Prisustvo virusa se utvrđuje HPV testiranjem. Liječenje prestavlja uklanjanje kondiloma krioterapijom, elektrokauterizacijom, primjenom podofilina, aldara kreme, laserskim putem a najedkvatniju metodu će odabrati vaš ginekolog zavisno od lokalizacije i veličine zahvaćenog podrucja“.

Simptomi koji upozoravaju

Razlozi zbog kojih se ne smije odlagati posjeta ginekologu su promjena kvaliteta iscjetka, svrbež i pečenje, bol u donjem dijelu trbuha, prisustvo krvi u mokraći, češće i bolno uriniranje te temperatura, poručuje naša sagovornica.

Redovni ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sistema, a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.

"Optimalan period između ginekoloških pregleda je između šest i dvanaest mjeseci, a djevočice bi već od adolescentne dobi trebale steći naviku posjete ginekološkoj ordinaciji“, kaže Šlaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije