Fotografija Kemala Hadžića sa sarajevskih ulica oduševila je Pink Floyd

S. H.
Fotografija Kemala Hadžića sa sarajevskih ulica oduševila je Pink Floyd
U Bosni i Hercegovini gotovo nepoznat je podatak da je fotografija jednog od najboljih bh. fotografa Kemala Hadžića iskorištena za photobook kultne rock grupe Pink Floyd.

Kemal Hadžić je sarajevski fotograf s američkom adresom. Godinama živi i radi u Phoenixu u Arizoni. Smatra se najznačajnijim bosanskohercegovačkim fotografom.

"Nema, dakle, Hadžićevih fotografija na internetu, niti je osobito prisutan u bosanskohercegovačkim drugim medijima. Ne hvali se činjenicom od koje bi neki napravili lokalni mit, da je Pink Floyd njegovu fotografiju postavio na omot svog jubilarnog albuma kojim je obilježio tridesetogodišnjicu prisustva na muzičkoj sceni", napisao je u svom novom eseju Ukrštanje vremenskih planova na fotografiji Kemala Hadžića Enver Kazaz.

Fotografija koju je iskoristio Pink Floyd u svom photobooku nastala je u Sarajevu tokom rata. Na betonskom zidu kojim je zagrađena Kulovića ulica u Sarajevu u vihoru rata krečom je napisano ime ove rock grupe.

"Jednog dana vidim da imam poruku na sekretarici. Ja pritisnem i neka žena baš na pravom engleskom meni ostavi poruku, a ja slabo znam i taj američki engleski. Teško sam ja to povezao ko, šta i kako i uhvatio taj broj da joj se javim. Ona kaže da je dizajner Pink Floyda od početka njihovog rada i da je vidjela u nekoj knjizi moju fotografiju koju bi htjela da iskoristi za jubilarno tridesetogodišnje izdanje, neki remake Pink Floyda i ja sam joj poslao tu fotografiju i ona ju je uključila", rekao je Kemal Hadžić u svom intervjuu za magazin Dani 2013. godine povodom izložbe u Sarajevu.

Kemino ime našlo se među brojnim fotografima čije su fotografije uvrštene u ovaj photobook, a među njima su: Jill Furmanovsky, Mark Fisher, Neal Preston, Peter Woods, Brian D. McLaughlin, Bob Jenkins, Roberta Booth i Kemal Hadzić.

Izložbom fotografija Kemala Hadžića otvorena je i reprezentativna izložba BiH u Češkoj na koju je Hadžića pozvao Václav Havel, državnik, umjetnik, svjetski poznata ličnost i veliki prijatelj BiH.

"Nisam mogao da vjerujem. Samo otvorenje je bilo nevjerovatno. Gospodin Oto Habsburški je otvorio tu izložbu. Ja sam gledao u cara. Pitao sam se je li moguće da čovjek koji je trebao da bude car ali se toga odrekao u korist republike meni otvara izložbu u centru Praga. Lebdio sam", rekao je Hadžić za Dane.

Autor je i ikonografske fotografije rata u BiH na kojoj Vedran Smajlović svira čelo u sarajevskoj Vijećnici, a koja je napravljena za plakat Sarajevske zime 1993. godine. Kasnije su tu fotografiju potpisivali mnogi i malo ko danas zna da je upravo Hadžić autor.

Posljednjih dvadeset godina živi u SAD-u. Umjetničkom fotografijom se bavi duže od četiri decenije. Samostalne izložbe fotografija imao je širom svijeta. Član je likovne grupe 'Zvono'. Rat je proveo u Sarajevu kada su nastale desetine njegovih fotoeseja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije