Erasmus: Nagrade pobjednicima takmičenja "Moje putovanje Evropom"

J. Ć.
Erasmus: Nagrade pobjednicima takmičenja "Moje putovanje Evropom"
U prostorijama EU info-centra u Sarajevu obilježena je 30. godišnjica programa Erasmus+ i dodjela nagrada pobjednicima takmičenja "Moje putovanje Evropom".

Erasmus + je proizveo veliki broj uspješnih priča, od onih koje su pozitivno utjecale na pronalazak zaposlenja, razvijanje novih perspektiva o održivom razvoju, učenje novih jezika, stjecanje jasnije slike o evropskom državljanstvu do razvijanja strasti prema volontiranju.

O značaju ovog programa govorio je danas i voditelj nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH Suad Muhibić kazavši da je na neki način kroz ovaj program prošlo devet miliona osoba, a sadašnji Erasmus+ program koji traje od 2014. do 2020. godine ima budžet od 14,7 milijardi eura.

U posljednjih 30 godina svog postojanja, Erasmus + program je obogatio živote mnogih pojedinaca. Ne predstavlja samo neki prolazni period, već prekretnicu u nečijem životu.

"Započelo je kao program za mobilnost studenata 1987. godine, a izraslo u nešto veće i obogatilo živote više od pet miliona direktnih učesnika, da i ne spominjemo koliko je indirektno utjecalo na mnoge druge. Zato smo 2014. brojne programe spojili u jedan: Erasmus+“, rekao je Muhibić.

Ova platforma za evropsku i međunarodnu mobilnost i saradnju spaja ljude iz različitih sredina.

Omogućuje im da steknu kompetencije koje trebaju da bi živjeli neovisno i ispunjeno te im pomaže da pronađu svoje mjesto u našim društvima te razviju osjećaj evropskog identiteta – identiteta koji dopunjuje naše nacionalne, regionalne i lokalne identitete.

Trideseta godišnjica podudara se s još jednom prekretnicom evropskih integracija - 60. godišnjicom Ugovora iz Rima , kojim se promovira sve povezanija unija unutar Evrope.

Široko priznat kao najuspješniji program EU, Eramus+ konkretan je primjer pozitivnog utjecaja evropske integracije i međunarodnih odnosa koji je obogatio živote gotovo dva miliona ljudi iz Evrope i šire samo od 2014. do 2016. godine.

Pobjednicima takmičenja Džemili Babić, Naidi Hodžić i Samiru Behariću nagrade je danas u EU Info centru uručio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno, kazavši da je bio učesnik ovog programa koji mu je promijenio život.

Džemila Babić je s prisutnima podijelila svoja iskustva.

Za nju je  ovo takmičenje predstavljalo, kako kaže,  "12 priča i 12 zvjezdica" među kojima su se izdvojile tri zvjezdice zbog toga što predstavljaju, prije svega, ambiciju, mar i trud studenata koji ostvaruju svoje snove uz pomoć društvenih organizacija, što je i danas tema Erasmus+ programa.

"Zahvaljujem se EU info-centru što je organizirao ovo takmičenje i pomoću njega probudio naše sjećanje , a samim tim nam pomogao u ostvarenju naših snova. ja sam posjetila Berlin, i to je za mene bilo veliko iskustvo. S tim sam pomjerila i svoje granice i to vam niko ne može platiti, te čovjek izgrađuje novu ličnost tim putovanjima", rekla je Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije