Dvije komemoracije Lovrenoviću: Bh. historiografija na velikom gubitku

Fena
Dvije komemoracije Lovrenoviću: Bh. historiografija na velikom gubitku
Fena / Arhiv
Dubravko Lovrenović, dopisni član ANUBiH i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, preminuo je 17. januara u 61. godini života. 

Filozofski fakultet u Sarajevu organizirat će u srijedu, 18. januara u velikom amfiteatru fakulteta komemorativnu sjednicu povodom smrti profesora Dubravka Lovrenovića, dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

"Smrt profesora Lovrenovića ogroman je i nenadoknadiv gubitak za Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju ove fakultetske institucije.

I Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavijestila je da će se komemoracija Dubravku Lovrenoviću održati u četvrtak, 19. januara, u 12 sati u amfiteatru ANUBiH.

"Smrt profesora Lovrenovića ogroman je i nenadoknadiv gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju ANUBiH.

Njegova iznenadna smrt šokirala je i njegove kolege.

"Smrću profesora Dubravka Lovrenovića Bosna i Hercegovina i njena historiografija su na velikom gubitku", ocijenio je za Fenu profesor s Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salmedin Mesihović.

Mesihović je naveo da je Lovrenović uvodio novine u izučavanje bh. historije, dajući značajan doprinos ovoj nauci zbog čega će njegovim odlaskom u toj oblasti ostati praznina.

"Prerana smrt Dubravka Lovrenovića zaista je jedan od najvećih i najtežih gubitaka za humanističku nauku u Bosni i Hercegovini, prije svega za istoriju", istaknula je za Fenu bivša dugogodišnja članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Ljiljana Ševo.

Ona je mišljenja da je BiH ostala bez naučnika koji je bio izuzetno predan i beskompromisan istraživač, a koji je uvijek slijedio ono što zapravo nauka jeste - potraga za istinom, bez ikakvih konotacija, posebno ne dnevno-političkih.

"Dubravko je bio daleko iznad svega toga. Dugo smo sarađivali u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika i moram kazati da je Dubravko i u tom poslu nastupao na isti način, potpuno profesionalno. Lično mi je ovo težak gubitak kolege kojeg sam jako cijenila", istaknula je Ševo.

Informacija o mjestu i datumu sahrane bit će naknadno objavljena.

Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski fakultet u Sarajevu - Odsjek za historiju završio je 1979. godine, a 1980. godine izabran je za asistenta na predmetu Opća historija srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomski studij završio je u Beogradu, a zvanje doktora nauka stekao je u Sarajevu. Radni vijek proveo je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu gdje je za redovnog profesora izabran 2010. godine.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 2012. godine. Profesor Lovrenović obavljao je dužnost sekretara Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, direktora Centra za leksikologiju i leksikografiju, bio je član Centra za balkanološka ispitivanja i član Odbora za historijske nauke ANUBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije