Bihać: Doktorica pod istragom - pacijentima navodno odstranjeni zdravi organi?

S. H.
Bihać: Doktorica pod istragom - pacijentima navodno odstranjeni zdravi organi?
Bihać je ovih dana potreslo nekoliko slučajeva pacijenata koji su u Kantonalnoj bolnici Bihać navodno dobili pogrešne dijagnoze.

Naime, zabilježeno je deset slučajeva pacijenata kojima je u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubjankić" na Odjelu za patologiju umjesto benignih dijagnosticirana maligna bolest, ali i obrnuto.

Svim slučajevima zajednička je jedna stvar - njihove nalaze potpisala je doktorica Nikolina Balaban.

Bosanskohercegovački mediji prenijeli su priče o nekoliko slučajeva s pogrešnim dijagnozama, pa tako i od žene kojoj je nakon nalaza doktorice Balaban urađena radikalna histerektomija, odnosno odstranjena joj je materica, jajnici, kao i okolni limfni čvorovi.

Kada je ova žena prošla prvu od pet planiranih kemoterapija, kao i dvadeset sedam zračenja, stigli su patohistološki nalazi iz Sarajeva koji su pokazali da ona uopće nije imala karcinom.

I njen nalaz potpisala je dr. Nikolina Balaban koja je u bihaćkoj kantonalnoj bolnici počela raditi početkom septembra prošle godine prešavši iz prijedorske u bihaćku bolnicu.

"Na temelju sadržaja članaka objavljenih na web-portalima, Kantonalno tužilaštvo USK-a dalo je saglasnost ovlaštenim službenim licima MUP-u USK-a za poduzimanje određenih istražnih radnji radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Balaban Nikoline očituju elementi krivičnog djela - nesavjesno liječenje iz člana 229. KZFBIH ili nekog drugog krivičnog djela. Istražne radnje u tom predmetu su još uvijek u toku, a provode se pod nadzorom i rukovođenjem postupajućeg tužioca", naveli su za Radiosarajevo.ba iz ovog tužilaštva.

Kontaktirali smo i Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubjankić", ali još uvijek čekamo odgovor na naš upit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije