Djeca koja su čipsu i slatkišima rekli ne: Uzgajaju sopstveno povrće

Radiosarajevo.ba
Djeca koja su čipsu i slatkišima rekli ne: Uzgajaju sopstveno povrće
/ JU ‘Čika Jova Zmaj’ Foča
“Danas nam je divan dan, našoj Kalini rođendan…”, odzvanja iz starije jaslićke grupe vrtića “Čika Jova Zmaj” u Foči.

Na stolu je šarena torta od papira sa svjećicom u obliku broja tri jer Kalina slavi treći rođendan, a u tanjirićima dječaka i djevojčica su palme sastavljene od mandarina, banane i kivija. U vrtiću se već nekoliko godina provodi program zdrave ishrane, torte, slatkiše i grickalice zamijenjeni su voćem, a iz obroka su izbačene paštete i viršle, a uvedeni svježe povrće, riba i druge zdrave namirnice.

Kada su djeca iz ovog vrtića počela kod kuće tražiti da im spreme voćni doručak i povrće za ručak, roditelji su bili više nego iznenađeni, piše Zasvakodijete.ba.

“Kada smo Taru pitali od čega djeca rastu, očekivali smo razne odgovore, ali nam je ona rekla kratko i jasno: Od voća i povrća!”,priča nam Danka Krsmanović čija petogodišnja kći Tara ide u ovaj vrtić u kojem se broj djece u proteklih nekoliko godina povećao sa 36 na više od 150.

Za uspješno uveden program zdrave ishrane dobili su i priznanje “Predškolska ustanova prijatelj pravilne ishrane”. a kao kruna inicijative koju u predškolskim ustanovama u pet lokalnih zajednica u RS-u podržavaju Ministarstvo za zdravlje, Ministarstvo za prosvjetu i UNICEF BiH.

“Djeca su kroz program uzgajala povrće, pravili voće i povrće od plastelina, crtali, a sve je preneseno i na nas roditelje kako preko djece, tako i kroz radionice na kojima smo bili tako dai kući imamo mnogo zdraviji jelovnik. Tara je prije jela viršle za doručak, sad ne pamtim kad smo ih posljednji put kupili”, govori nam Danka.

Zora Savić kaže kako njena kćerka Dorothea sada već ide u osnovnu školu, ali je zdrave navike ponijela iz vrtića:

“I sada traži voće za užinu, najčešće bananu ili jabuku. Ranije nije baš rado jela voće i povrće, a kad je jedan dan došla iz vrtića i pitala nas ‘ima li šta voćno za jesti’, bili smo pozitivno šokirani. Osim programa ishrane radili su mnogo toga novog i korisnog, pa na primjer dođe kući i priča nam o reciklaži…”, kaže Zora.

Dok razgovaramo, u grupi starijih predškolaca počinje još jedna od radionica, oko stolova punih raznog voća djeca su već spremna sa kuharskim kapama i keceljama. Prilazimo prvo stolu za kojim s tetom Jelenom djeca plastičnim nožićima režu i usitnjavaju voće.

“Pravit ćemo voćni napitak, dodat ćemo puno voća i med da bude slađe”, objašnjava nam Janko koji ima pet godina, od voća najviše voli jagodu, dok mu je mrkva omiljeno povrće. S njim u grupi su još Andrea, Filip i Ana.

 Mala ekipa s tetom Sanjom za to vrijeme pravi figure od voća.

“Najviše mi se sviđaju delfin, miš, i ovo”, govori nam Marija pokazujući ‘voćni ražnjić’ koji je napravila, dok Andrija, Nikola, Luka i Đole rade na pravom autiću od banane s točkovima od kolutića kivija. Na stolu pored pri kraju je rezanja voća za voćnu salatu koju će servirati u iskruženim polovicama narandži koje posluže kao jednokratne posudice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije