Djeca će gledati predstave u toploj sali

Anadolija
Djeca će gledati predstave u toploj sali
Pozorište mladih Sarajevo, čiji repertoar nudi predstave za djecu, mlade, ali i odrasle, nakon četiri decenije postojanja novu sezonu počeće u novom ruhu, toplije i s optimizmom.

Radovi na rekonstrukciji objekata, koji su trajali tri mjeseca, uključivali su termoizolaciju vanjskih zidova, sanaciju i termoizolaciju krovova, zamjenu dotrajalih i energetski neefikasnih vanjskih stolarija, zamjenu kotlova za loženje, ugradnju termostatskih ventila kao i pumpi, ultrazvučnih mjerača troška toplote i druge mjere energetske efikanosti.

- Predstave u kapama i rukavicama -

Semir Krivić, vršilac dužnosti direktora Pozorišta mladih, u razgovoru za AA je istakao da će rekonstrukcija zasigurno doprinijeti kvalitetnijem radu uposlenika pozorišta, a mladoj publici omogućiti da i tokom zimskog perioda uživa u predstavama.

"Imali smo sreću da budemo dio tog projekta. On će svakako doprinijeti kvalitetnijim uslovima rada, kako nas zaposlenika Pozorišta mladih, tako i publike koja će dolaziti da gleda naše predstave. Naime, bili smo u situaciji da u zimskim danima djecu ugošćujemo sa kapama i rukavicama, tako da od sada to više neće biti slučaj", rekao je Krivić.

Kako je kazao, Pozorište mladih je dobilo obnovljenu zgradu i u novom je ruhu kada je u pitanju vanjski izgled, ali je potrebno urediti enterijer koji se nije mijenjao već četiri decenije.

"Naš gorući problem su stolice, koje su jako neudobne i na kojim publika, po našoj procjeni, može sjediti do maksimalno četrdesetak minuta. U takvoj situaciji, bez obzira kakvo umjetničko djelo gledate na sceni, ne možete participariti i nemate koncentraciju da ga ispratite. Tako da je to naš prioritet u narednom periodu", kazao je Krivić i dodao da su već počeli s traženjem mogućnosti rješavanja problema i kontaktirali moguće sponzore od kojih očekuju odgovore.

Pozorište mladih Sarajevo ima dosta manjkavosti i nedostataka koji se mogu popraviti počevši od glumačkog kadra do administrativnog, smatra direktor ove ustanove.

"Mi smi konsolidovali snage, napravili smo kreativni tim i trudimo se da u novu sezonu uđemo sa potpuno drugim načinom gledanja na produkciju unutar pozorišta. Kad to kažem, mislim prvenstveno na različite načine finansiranja projekata, na pojačanu koprodukciju. Pokušavamo da otvorimo vrata za sve ljude koji su voljni, talentovani, koji imaju ideje i kreativni su, i pružiti im šansu da zajedničkim snagama pokušamo podići produkciju na jedan veći nivo", kazao je direktor Pozorišta mladih.

- Tinejdžerima vratiti ljubav prema pozorištu -

Na pitanje koliko mladi posjećuju pozorište, Krivić je istakao da je posjećenost zadovoljavajuća, ali je naglasio da je ciljna grupa djece od 12 do 18 godina malo i zaboravljena što se tiče sadržaja koji im se nudi.

"Kad to kažem, mislim da nemamo puno sadržaja i predstava koji bi bili njima ponuđeni, gdje bi oni bili izanimirani da dođu u pozorište. Obično djeca kada dolaze u pozorište, vode ih roditelji. Međutim, kada sami počnu odlučivati gdje da idu, onda zaborave na pozorište. Tu djecu sada pokušavamo da vratimo i ponovo zaljubimo u pozorište", istakao je Krivić.

Prostor kabarea Pozorišta mladih također planiraju adaptirati i renovirati, a plan je, istakao je Krivić, napraviti malu scenu gdje bi se radile male lutkarske predstave za djecu do tri godine.

"Ovaj prostor bi njima prilagodili, pošto mala djeca nemaju koncentraciju, a glumci bi ih uvodili u predstave i bili bi jedna vrste interaktivne predstave. Ministarstvo civilnih poslova nam je već odobrilo određena sredstva za adaptaciju tako da čekamo ta sredstva i odmah ulazimo i počinjemo s radovima. Tako da do kraja godine očekujemo da završimo adaptaciju prostora i u novu godinu uđemo sa premijerom. Ovo bi sigurno bio jedinstven prostor u Sarajevu", rekao je Krivić.

Ceremonija otvorenja renoviranog objekta Pozorišta mladih Sarajevo u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj" u Bosni i Hercegovini, biće održana večeras, a riječ je o jednom od sedam objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo koji se rekonstruiraju u okviru ovog projekta, a realizuje ga UNDP u partnerstvu s Kantonom Sarajevo, putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Vladom Švedske.

Pozorište mladih Sarajevo osnovano je 1977. godine udruživanjem Pionirskog pozorišta i Pozorišta lutaka. Pozorište mladih iste godine nastavlja djelovati sa dvije samostalne scene - lutkarskom i dramskom, a čije su predstave i glumci u protekle četiri decenije postojanja osvojili brojne domaće, regionalne i međunarodne nagrade.

Na obje scene stvaraju se eminentni reditelji, vrhunski likovni i muzički umjetnici iz bivše Jugoslavije i Evrope.

Upravo djelatnici ovog pozorišta uživaju velike zasluge što kulturni život Sarajeva nije nestao tokom posljednjeg rata i opsade glavnog grada BiH.

Izgradnja zgrade u kojoj se nalazi Pozorište mladih završena je 1976. godine, a za nju je karakteristično što je to bila prva zgrada koja je u Sarajevu namjenski građena za smještaj neke kulturne institucije nakon Drugog svjetskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije