Danas u Medinu stiže posljednja grupa hadžija iz BiH

Radiosarajevo.ba
Danas u Medinu stiže posljednja grupa hadžija iz BiH
Letovima sa sarajevskog aerodroma put grada Božijeg poslanika - Medine, danas kreću i posljednje ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine.

Prve hadžije u Medinu su stigle jučer u popodnevnim satima predvođene ovogodišnjim reisul-hudžadžom muftijom tuzlanskim Vahid om ef. Fazlovićem, stoji u saopćenju MINA-e.

Po dolasku u Medini smješteni su u dva hotela koji se nalaze u neposrednoj blizini Poslanikove džamije.

Zdravstveno stanje hadžija je dobro, a o njihovom zdravlju brinut će medicinska služba sastavljena od šest mobilnih ekipa, od kojih se u svakoj se nalazi ljekar specijalista te medicinska sestra ili tehničar s dugogodišnjim iskustvom.

Tokom narednih dana bit će organizirane posjete znamenitostima Medine:

"U Medinu je sa jučerašnja četiri leta stiglo oko 800 hadžija. Dosadašnje aktivnosti teku bez problema i u skladu s planom. Zdravstveno stanje hadžija je trenutno dobro što je i očekivano s obzirom na to da smo tek stigli", kazao je Izet ef. Čamdžić koordinator ovogodišnjih vodiča hadžija.

Danas je planirano da se, nakon odmora, pojedinačno posjeti Poslanikova džamija.

"Večeras organiziramo odlazak u Revdu i na Poslanikov kabur za muški dio naših hadžija, dok ćemo za žene ovo posjetu organizirati sura. Očekujemo da nam se i preostale hadžije danas pridruže kako bismo bili kompletni", dodao je ef. Čamdžić.

Nakon dolaska i ostalih planirane su i druge zajedničke aktivnosti, kao i posjete ostalim znamenitostima u i oko Medine.

Hadžije će ostati u Medini do narednog utorka kada će obaviti i posljednje pripreme za obavljanje hadža i uputiti se prema Mekki.

Povratak hadžija u Bosnu i Hercegovinu planiran je letovima 17,18, 19. i 20 septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije