Dan Europe u Sarajevu: Svečano, uz poruke optimizma i opreza

V.A.Z.
Dan Europe u Sarajevu: Svečano, uz poruke optimizma i opreza
Povodom Dana Europe u Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličen je svečani koncert Sarajevske filharmonije.

Domaćin događaja je Lars-Gunnar Wigemark, ambasador Evropske komisije u BiH, a svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, među kojima predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Obraćajući se skupu, ambasador Wigemark se zahvalio muzičarima uz konstataciju da muzika i kultura svjedoče o onome što nas spaja, te da su snažnija poveznica nego mnoge od političkih deklaracija.

"Zajedničko kulturno naslijeđe nas povezuje i nadživjet će nas", rekao je Wigemark.

Osvrnuo se i na aktuelan trenutak u Evropi: 

"Tokom prošle godine EU je bila često meta napada iz razloga koji nemaju baš mnogo veze sa Evropom. Širom Evrope javljale su se političke snage koje su krivile druge. Nakon 60 godina mira i blagostanja, odgovor da li nam EU treba je više nego očigledan. Nakon ubjedljive pobjede na izborima u Francuskoj, svi mi koji vjerujemo u Evropu smo doživjeli olakšanje. Ali uprkos ovoj pobjedi ne smijemo likovati. Moramo se prilagođavati, biti fleksibilniji, otvoreniji, a prije svega zapitati se ko smo mi kao Evropljani i čemu težimo.Demokratija, tolerancija, ujedinjenost u različitosti i poštivanje ljudskih prava uvijek - to su vrijednosti u srcu evropske ideje. Kao multietničko i multikulturalno društvo, BiH treba da poštuje ove vrijednosti i time ubrza svoj ulazak u EU", naglasio je Wigemark, uz napomenu da su vrata EU otvorena našoj zemlji, te da je sljedeći potez na našim vlastima koje "moraju pronaći zajednički jezik".

Prisutnima na večerašnjoj svečanosti obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić. On je napomenuo da ovaj dan mi obilježavamo iz dva razloga. Prvi je, naravno, Dan pobjede, a tim je povodom čestitao svim antifašistima, partizanima i njihovim potomcima, istakavši:

"Jako sam zahvalan organizatorima i drago mi je da se ovaj dan poštuje, te da se i dalje borimo protiv fašizma. Antifašističke vrijednosti u BiH su veoma važne i mi ih moramo braniti, ne samo riječima nego i djelima.Deveti mart u Evropi mi obilježavamo i kao Dan Evrope, ali se nadamo da ćemo ga uskoro slaviti i kao članica EU. Kao što je ambasador rekao, mnogo toga možemo donijeti, ne samo zanimljivu politiku, već i zanimljivu kulturu, prirodu, nauku i predan rad", istakao je Ivanić. 

Sarajevska filharmonija izvela je djela evropskih kompozitora: Felixa Mendelsohna, Aram Khachaturiana, Edwarda Griega i Avde Smailovića. pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, a nagrađeni su gromoglasnim aplauzom 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije