Mjesto koje podsjeća na zajedništvo: 73 godine od Bitke na Neretvi

AA
Mjesto koje podsjeća na zajedništvo: 73 godine od Bitke na Neretvi
AA / 73 godine od Bitke na Neretvi
U Jablanici su danas tačno u podne sa mosta spuštena 73 karanfila u rijeku Neretvu pod sloganom „Cvijet za ranjenike“.
Ovime je simbolično započelo obilježavanje sedamdeset treće godišnjice Bitke za ranjenike iz Drugog svjetskog rata i obilježavanje 80. godina od formiranja prvih internacionalnih brigada, javlja Anadolu Agency (AA).

„Smrt fašizmu - sloboda narodu“ su riječi nekoliko stotina antifašista iz BiH i svijeta okupljenih na spomen-obilježju u Jablanici, na svečanosti obilježavanja 73. godišnjice bitke.

Sudionik bitke Neimaija Behaija iz Kaknja bio je posebno emotivan te kazao za Anadolu Agency (AA) da ideja antifašizma danas na žalost ne živi.

„Ideja antifašizma ne živi, jer su vodeći ljudi razjedinjeni, kao i omladina. Kada je bio Savez omladine u bivšoj državi, svi su bili ujedinjeni. Zato poručujem mladima da budu ujedinjeni i da čuvaju ono za što su se njihovi preci borili“, poručio je Behaija.

Vremena zajedništva ovom prilikom prisjetili su se i antifašisti iz Srebrenika Senad Glotić i Mehmed Čerković, koji su za Anadolu Agency kazali da dolaze svake godine na svečanost u Jablanicu, sa željom da među mladima probude potrebu za zajedništvom koje je vladalo u doba njihove mladosti.

Iz istog razloga su se Kadira Trnka i njezina prijateljica Enisa Čičilović iz Sarajeva za posjet Jablanici spremale danima.

„Ovo je mjesto koje nas podsjeća na zajedništvo“, kazale su Sarajke te se prisjetile svoje mladosti i druženja kod Muzeja Bitka za renjenike na Neretvi u Jablanici i ideje jedinstva, koju su danas s radošću dijelile.

Svečanost koja je u Jablanici okupila brojne antifašiste organizirao je SABNOR BiH, zajedno sa UABNOR-om Jablanica te društvom “Josip Broz Tito“ Jablanica i Muzejom Bitka za ranjenike na Neretvi, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata te Općine Jablanica.

Vijence su na spomen-obilježju u Jablanici za poginule antifašiste položile brojne boračke i antifašističke udruge iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije, ali i Rusije i Španjolske.

U okviru programa, otvorena je izložba plakata „No pasaran“, posvećenih pozivu na revoluciju za slobodu španjolskog naroda, te fotografija i dokumenata, kao i zabilješki boraca iz tog razdoblja, a održat će se i svečana akademija i projekcija filma "Reprint" istaknutog španjolskog revolucionara Čede Kapora, uz neizostavne inserte iz filma "Bitka na Neretvi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije