Čiste se kuće i mahale - Muslimani se spremaju za ramazan

H. A., Radiosarajevo.ba
Čiste se kuće i mahale - Muslimani se spremaju za ramazan
Grad Sarajevo / Begova džamija u Sarajevu
Ramazan je poseban mjesec za muslimane.

Za 12 dana počinje sveti mjesec , odnosno u ponedjeljak 6. juna muslimani će zapostiti prvi dan ramazana, koji će i ove godine unijeti posebnu atmosferu u domove i gradove. Prvi dan Ramazanskog bajrama bit će u utorak, 05. jula. Nešto više od dva mjeseca poslije, uslijedit će i Kurban-bajram - ponedjeljak, 12. septembar.

Post je stroga obaveza za svakog, kako se navodi, "punoljetnog, pametnog i zdravog muslimana i muslimanku". Ramazanski post je najveća vjerska obaveza, pa ako se propusti na vrijeme ispostiti, obavezno je naknadno napostiti.

Bosanski su muslimani stoljećima uz ramazan razvili nekoliko svojih običaja. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana čiste se džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.

Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana.

Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti.

Dugo se zadržala tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura (objed kojim počinje post) i iftara (objed kojim se post završava).

Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Od jela treba spomenuti topu, kulak-čorbu, šehrija-čorbu, sitni ćevap, čimbur na mesu, ćerviš, polagani burek, presnac, bamju, a od slatkih kadaif, slatki čimbur, ružice, rešediju i druge.

Nakon obavljenog iftara, popije se kafa i džematlije odlaze na teravih-namaz (ramazanska molitva, op. pr.) u najbližu džamiju. Čak i oni koji rijetko posjećuju džamije, tokom ramazana uglavnom redovno idu na teravije.

Post nije samo post od jela i pića, već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr.

Koristi posta:

"Post je vježba izdržljivosti, snage volje i vjere. Musliman odlučuje postiti da bi ispunio obvezu prema Bogu i tako učvršćuje svoj karakter uskraćujući si ispunjenje osnovnih ljudskih potreba: za jelom i pićem. Post je sredstvo promicanja solidarnosti s onima koji žeđaju i gladuju zbog siromaštva, a ne svojom voljom.

Post je u službi zdravlja. Smatra se da se uz post tijelo lakše očisti od nagomilanih štetnih tvari."

Radost ramazana i bajrama u Bosni se oduvijek dijelila s komšijama pravoslavcima, katolicima, Jevrejima, svima drugima... Ramazan je najsvetiji i najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u BiH i čuvaju ramazansku tradiciju.

Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije