Promocija historijskih čitanki iz Projekta zajedničke historije

Radiosarajevo.ba
Promocija historijskih čitanki iz Projekta zajedničke historije
Pixabay / Ilustracija
Projekt zajedničke historije Jugoistočne Evrope je inicijativa koja djeluje već 18 godina kako bi u javno obrazovanje unijela ideje pomirenja prošlosti kroz novi pristup u nastavi historije.

U sklopu ovog projekta Pravo Ljudski poziva sve zainteresirane na promociju historijskih čitanki, koja će se održati u Historijskom muzeju u Sarajevu, 19. januara u 11:00 sati.

Čitanke obuhvataju period od Otomanskog carstva do kraja Drugog svjetskog rata i potpuno novim pristupom omogućavaju kritičko razmišljanje i novu percepciju o ovim temama.

Do sada je više od 2.000 nastavnika u Evropi prošlo obuku za korištenje ovih čitanki, te se očekuje da će i nastavnici, profesori i historičari iz BiH imati priliku prisustvovati ovim radionicama, te svojim učenicima pružiti moderniji pristup historiji i pomirenju prošlosti.

Knjige su promovirane u Evropskom parlamentu u Briselu, 15. novembra 2016., a trenutno se promoviraju u svim glavnim gradovima država Zapadnog Balkana, ministarstvima obrazovanja, internacionalnim organizacijama, akademicima, historičarima, civilnom društvu i široj javnosti.

Promocija će se održati na engleskom jeziku, uz prijevod na bosanski/hrvatski/srpski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije