Čelebića i kruševljanska Stara džamija jedinstvenih minareta u BiH

Anadolija
Čelebića i kruševljanska Stara džamija jedinstvenih minareta u BiH

Osim što već više od 500 godina prkose vremenu i plijene svojom ljepotom Čelebića džamija u mjestu Donja Bijenja udaljenom oko 12 i Stara džamija u Kruševljanima, naselju udaljenom oko 25 kilometara od Nevesinja sa minaretima koji su jedinstveni u osmanskoj arhitekturi, u obliku sahat kule, spadaju u rijetke džamije u Bosni i Hercegovini takvog tipa. 

Čelebića džamija je izgrađena, na njoj stoji, krajem 15. vijeka, porušena je u ratu 1992. godine, ali je ponovo obnovljena prije 12 godina. Upravo je 2005. godina bila dvostruko važna za Čelebića džamiju, koja ne samo da se ponovno kao feniks podigla iz pepela, nego je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH stavljena i na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Svojom ljepotom poglede na sebe skreće i Stara džamija u Kruševljanima na kojoj stoji kako je izgrađena krajem 13., odnosno početkom 14. vijeka. Istu sudbinu 1992. godine doživjela je kao i Čelebića džamija, kada je porušena u ratu, ali i petnaest godina kasnije, 2007. godine obnovljena. Ono što je također vrlo značajno, a veže se za Staru džamiju i Kruševljane je da je to najudaljeniji džemat u kojem žive Bošnjaci na području opštine Nevesinje u RS-u, s obzirom da se u produžetku nalazi Federacija BiH, odnosno općina Konjic.  

Osim Čelebića i kruševljanske Stare džamije na prostoru opštine Nevesinje nalazila se i treća džamija s jedinstvenim tipom minareta u obliku sahat kule, ona na Vakufu u samom Nevesinju porušena nakon Drugog svjetskog rata, što Nevesinje uz Bileću koja također ima tri takve džamije svrstava u područja na kojem se nalazi njihov najveći broj. Jer, osim u Nevesinju i Bileći džamija takvog tipa postoji još u općini Stolac. 

"Čelebića, Šurkovića, odnosno Džaferagića džamija u Donjoj Bijenji, pripada džematu Bijenja koji čine Donja Bijenja, Gornja Bijenja i Postoljani. Ova džamija  karakteristična je po tome što ima četverougaonu munaru i spada u džamije koje su karakteristične po tome u cijeloj Hercegovini. To su džamija u Kruševljanima, džamija Seferagića džamija u Dabrici kod Stolca, i na Planoj džamija Ćamila ef. Avdića. Također, to je bila i džamija Pekušića, odnosno Ramovića džamija na Vakufu u čaršiji u gradu Nevesinju koja je pretpostavljaju srušena 1952. godine, odnosno poslije Drugog svjetskog rata i nije obnovljena. Trenutno aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje su na tome da smo iskrčili lokalitet, a u namjerama smo da ogradimo i zaštitimo taj lokalitet od daljnjeg propadanja, mjesto gdje je bila ta džamija", kaže Šerif Kujan, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje.

Još dvije džamije iste arhitekture treba da se obnove, a to su džamija Hasan-paše Predojevića u Bileći i Telarevića džamija u Bijeljanima kod Fatnice, opština Bileća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije