Banja Luka: Kamen temeljac za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije

Fena
Banja Luka: Kamen temeljac za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije
Svečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije, jedine neobnovljene banjalučke džamije, bit će održana 22. aprila.

U Ankari su 11. oktobra 2016. godine direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u BiH  Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske  Adnan Ertem potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banjoj Luci.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci.

Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci.

O ponovnoj obnovi Arnaudije, porušene 7.maja 1993., razgovarano je na nedavnom sastanku direktora Vakufske direkcije  Senaida Zajimovića sa muftijom banjalučkim  Osmanom ef. Kozlićem.

Bilo je riječi i o pripremama za održavanje 7. manifestacije Dani vakufa u BiH koja će ove godine, osim u Sarajevu, biti održana u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila.

Ovogodišnju manifestaciju činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji, okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentacija projekata, izložba o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, te postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci...

Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Bila je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

banjaluka_banjaluka_arnaudija_dzamijeinfo.jpg - Banja Luka: Kamen temeljac za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije