Bajram-namaz u Ferhadija džamiji: Podijelite danas radost s drugima!

Radiosarajevo.ba
Bajram-namaz u Ferhadija džamiji: Podijelite danas radost s drugima!
Bez obzira na koju stranu se okrećete kad molitvu obavljate Bog od vas traži da činite dobro i da se takmičite u činjenju dobra, poruka je koju je povodom Kurban-bajrama uputio Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci.

"To je današnja moja poruka muslimanima u smislu da činimo drugima dobro i želimo drugima dobro, ali ne na način na koji to mi želimo nego onako kako to oni žele. To je suština univerzalne poruke Muhammeda a.s. kada kaže da je musliman ili vjernik onaj koji želi drugome ono što želi i sebi", rekao je Kozlić u obraćanju novinarima nakon klanjanja bajram-namaza.

 

Rekao je i da Kurban bajram i žrtvovanje kurbana ima za cilj da se prisjetimo onih kojima treba pružiti pomoć, kurbansko meso dijeli se siromašnima, komšijama, rodbini. "Solidarnost treba najviše da dođe do izražaja da se radost podijeli sa drugima", istakao je Kozlić.

 

U hutbi je uputio poruku mira jer je u "posljednje vrijeme bilo previše retorike koja je sve zabrinula".

 

"Mir je bolji, nagodba je bolja - to je kur'anska riječ i molim sve one pogotovo one koji obnašaju dužnosti, političare da se bave životnim pitanjima pogotovo vezano za lokalne izbore koji nam prethode, a da ostave nekakve nacionalne teme koje sa lokalnim izborima nemaju nikakve veze", izjavio je Kozlić.

 

Bajram-namaz u Ferhadiji klanjao je veliki broj vjernika.

 

"Ovaj dan predstavlja nešto najljepše u životu, mubarek dane, radost u porodici, mir. Želio bih svima da poručim sve najbolje i da im čestitam ovaj blagdan", rekao je Banjalučanin Elvir Babanović.

 

Senadin Halilović, rekao je da za njega nema ljepšeg dana od današnjeg. "Pogotovo što smo u našoj lijepoj Ferhadiji kojoj smo se vratili, a mislili smo da nećemo se nikad vratiti", rekao je Halilović.

 

Ramadan Čaušević, nakon uobičajenih priprema Kurban bajram provešće u krugu porodice. "Svima čestitam njihove praznike, da nam bude mira, što su ljudi željni toga, da se stabilizuju u svojim kućama da ne moraju ponovo lutati, hodati, kud bi ljepše bilo. Ako ima mira ima i života", kazao je Čaušević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije