Ugostitelji moraju plaćati naknadu za korištenje muzike

Hajrija Avdić
Ugostitelji moraju plaćati naknadu za korištenje muzike
/ Blogspot
Bilo koji ugostiteljski objekt, hoteli, odmarališta, kafići, restorani, ćevabdžinice, aščinice, slastičarnice... u BiH u kojim se može čuti muzika, morat će od ovog mjeseca plaćati mjesečnu naknadu na ime korištenja prava izvođača muzičkih djela.

To je dogovoreno 29. decembra, potpisivanjem Kolektivnog ugovora, između Udruženja hotelijera i restoratera BiH i kolektivne organizacije Asocijacije izvođača i svirača - AIS.

"Uvjeti i tarife su identični za sve vrste korisnika iz djelatnosti ugostiteljstva koji trebaju potpisati pojedinačne ugovore po osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju (kategorizacija, kapacitet, zona i dr. elementi). Vrlo je bitno napomenuti da bez obzira na to kada bio potpisan ugovor, obaveza plaćanja teče od 1. januara 2017. godine", rekla je za Radiosarajevo.ba Jasmina Misirlić, direktorica AIS-a.

Pomenuti Kolektivni ugovor zaključen je prvi put u BiH i prema tome predstavlja jedan je od najznačajnijih ugovora za sve izvođače muzičkih djela, čija djela se koriste na području naše zemlje.

"Ovo je vrlo značajna i brojna grupacija korisnika muzičkih djela i na ovaj način će prvi put bh. izvođači muzičkih djela biti tretirani kao njihove kolege u cijelom svijetu. Zakon je tu jasan. Naravno, pri utvrđivanju tarife hotelijere i ugostitelje smo tretirali kao partnere u ovom procesu i uvažili smo sve one faktore koje i njih stavljaju u nepovoljan položaj i nismo insistirali na tarifama koje bi opteretile njihovo poslovanje.

U nekim slučajevima tu se radi o zaista simboličnim iznosima na mjesečnom nivou. Za naše korisnike bitno je da znaju da mi zastupamo prava svih izvođača muzičkih djela koja se emitiraju u Bosni i Hercegovini. I domaćih i stranih. I živih i mrtvih. I onih koji su naši članovi i onih koji nisu", istaknula je direktorica AIS-a.

Kolektivni ugovor obuhvata cjelokupan repertoar izvedbe domaćih i stranih izvođača muzičkih djela snimljenih na nosače zvuka bez obzira na žanr kojem pripadaju.

Kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija i onemogućila diskriminacija, utvrđene su četiri zone.

Zona A obuhvata najuže gradske jezgre Sarajeva (Baščaršija, ulica Ferhadija), Mostara (Stari grad) i Banja Luke (Gospodska ulica).

Zona B obuhvata gradske zone Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Neuma u sezoni i ski-centre u sezoni.

Zona C  obuhvata objekte u centrima Čapljine, Čitluka, Širokog Brijega, Bihaća, Tuzle, Zenice, Bijeljine, Trebinja, Brčkog, Međugorja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Sarajeva/Mostara/Banje Luke (izvan gradske zone), Gradačca, Gračanice, Goražda, Lukavca, Travnika, Viteza, Konjica, Jablanice, Počitelja, Prijedora, Maglaja, Zavidovića, Cazina, Tešnja, Bugojna, Jajca, Gruda, te etno sela.

Zona D  obuhvata objekte koji se nalaze na području Neuma, ski-centri (oboje van sezone), Čapljine, Tuzle, Neuma, Zenice, Ljubuškog, Međugorja, Bihaća, Širokog Brijega, Bijeljine, Brčkog, te ostalih mjesta u Bosni i Hercegovini koja nisu nabrojana.

A ovim ugovorom određene su mjesečne naknade za ugostiteljske objekte, razvrstane u ovim kategorijama:

HOTELI

U ovu kategoriju spadaju hoteli, aparthoteli, moteli, pansioni, prenoćišta, rehabilitacijski centri i banjska liječilišta, B&B, hotelska naselja, apartmani, omladinski hoteli i ostali objekti za smještaj, a ovo su mjesečne naknade:

DIjelovi Kolektivnog ugovora - AIS

Radiosarajevo.ba: Dijelovi Kolektivnog ugovora

OSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Drugu kategoriju čine ostali ugostiteljski objekti, kafići, barovi, bašte, cafe barovi, buffeti, slastičarnice, lokali i objekti zatvorenog tipa bez točenja alkoholnog pića, restorani brze hrane, picerije, ćevabdžinice, aščinice, buregdžinice, restorani, konobe, pubovi, pivnice, klubovi, diskoteke, folkoteke, noćni klubovi i slično.

DIjelovi Kolektivnog ugovora - AIS

Radiosarajevo.ba: Dijelovi Kolektivnog ugovora

Samo plaćanjem odgovarajuće određene visine naknade smatrat će se da je ugostiteljski objekat pribavio prava javnog saopćavanja izvedbi muzičkih djela sa snimka, odnosno da prava zakonito koristi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije