Top s bedema vratničke Žute tabije označio početak mubarek ramazana

Radiosarajevo.ba
Top s bedema vratničke Žute tabije označio početak mubarek ramazana
S akšamskim ezanom nastupio je sveti islamski mjesec ramazan.

Paljenjem kandilja na brojnim sarajevskim džamijama i pucnjem iz topa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno je ozvaničen početak najodabranijeg islamskog mjeseca ramazana koji će trajati do akšamskog ezana 24. juna.

Nakon jacija-namaza večeras će biti klanjan i prvi teravih-namaz, a sutra je i prvi dan posta.

Ove godine, odnosno hidžretske 1438. godine prema islamskom kalendaru, ramazan ima 29 dana.

Pucanj iz topa iznad Sarajeva tradicija je bosanskih muslimana stara više od stotinu godina, koja je za vrijeme komunističke vladavine bila prekinuta, ali je početkom 90-tih godina prošlog vijeka ponovo oživjela i njeguje se i danas.

Pucanj iz topa sa bedema vratničke Žute tabije u Sarajevu svake ramazanske večeri označava vrijeme iftara - kraj cjelodnevnog posta muslimana.

Kako je to izgleda večeras, pogledajte u našem videu:

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletul-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatul-fitra.

“Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama”, navodi Islamska zajednica u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije